Tarieven voor behandeling complex chronische longaandoeningen omlaag

Voor complex chronische longaandoeningen (ccl) komt per 2021 een compleet vernieuwde productstructuur. Deze structuur is ontwikkeld op verzoek van en in samenwerking met het Kenniscentrum ccl. De afgelopen jaren zijn er nieuwe behandelmogelijkheden ontstaan en is de patiënten casemix verzwaard. Hierdoor waren de prestaties voor ccl niet meer passend. De nieuwe productstructuur sluit beter aan op de behandelpraktijk en zet de zorgvraag van de patiënt centraal in plaats van de diagnose van de patiënt. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Daarnaast heeft de NZa een kostenonderzoek uitgevoerd. De maximumtarieven voor deze zorg dalen op basis hiervan met ongeveer 7,5 procent. Uit eerder kostenonderzoek bleek ook al dat de maximumtarieven te hoog waren vastgesteld. De Zorgautoriteit heeft in overleg met de sector gewacht met de tariefdaling totdat de productstructuur kon worden aangepast. De tariefdaling wordt nu doorgevoerd op basis van nieuw uitgevoerd kostenonderzoek. De vernieuwde productstructuur en tariefwijziging zijn onderdeel van de regelgeving voor de medisch-specialistische zorg voor 2021 waarvan volgende week een update komt. 

Behandeling hooggebergte

De NZa heeft de taak om passende zorg en passend gebruik te stimuleren. Sinds 1 januari 2020 kan het Nederlands Astmacentrum Davos niet langer gebruik maken van de speciale hooggebergteregeling voor de zorg aan mensen met een complex chronische longaandoening. Het Zorginstituut heeft immers bepaald dat deze vorm van zorg geen wetenschappelijk aangetoonde meerwaarde heeft in vergelijking met dezelfde zorg op zeeniveau en daardoor niet langer onder het verzekerde pakket valt. Dat betekent dat het Nederlands Astmacentrum Davos de reguliere zorg aan mensen met een complex chronische longaandoening mag leveren tegen dezelfde tarieven als een kliniek in Nederland.

Door: Nationale Zorggids