Muizen in huis

Vaak denken we dat we thuis veilig en gezond wonen, en als we ons niet lekker voelen denken we er zelden aan dat dat iets met ons huis te maken kan hebben. Toch zijn er verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat je woning helemaal niet zo’n gezonde en veilig omgeving is. Daarom hebben we hier vier ongezonde of onveilige zaken in huis om op te letten op een rijtje gezet.

Schimmel

Schimmels in huis ontstaan vaak door een vochtprobleem en zijn niet altijd waarneembaar. Maar liefst zes tot zestien procent van de huishoudens in Nederland heeft last van vochtproblemen die voor schimmelvorming kunnen zorgen. Langdurige blootstelling aan schimmels in huis kan zorgen voor serieuze nadelige gezondheidseffecten. Vooral kleine kinderen zijn daar gevoelig voor, maar ook mensen met luchtwegproblemen en of een zwak immuunsysteem. Mensen die geen allergie hebben kunnen bij blootstelling aan schimmel alsnog een verhoogd risico lopen op zaken als luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astmatische klachten. Je kunt schimmels zelf verwijderen met bestrijdingsmiddelen, maar ook deze zijn ongezond. Het is vooral ook belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en op te lossen.

Muizen

Heb je muizen waargenomen in huis? Dat is niet alleen een onprettig idee, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. Knaagdieren kunnen bacteriën verspreiden die ziekten zoals salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil en het hantavirus veroorzaken. Je kunt zelf ziek worden als je met de muizen zelf of met hun uitwerpselen in contact komt. Daarnaast kun je ook ziek worden van het inademen van besmette lucht, het eten van voedsel dat door muizen besmet geraakt is, of als je gebeten of gekrabd wordt door een muis. Ook je hond of kat kan door de muizen overgebrachte ziektes oplopen, bijvoorbeeld door besmet water te drinken. Katten hebben de gewoonte om muizen te vangen, en kunnen dus via dat directe contact besmet raken. Alle reden dus om muizen in huis te laten bestrijden.     

Stof en huisstofmijt 

Waar mensen wonen, is ook stof. Zaken als vezels van je kleding, huidschilfers, haren van zowel je huisdier als jezelf, voedselafval, dode insecten en deeltjes die vrijkomen bij het koken zijn allemaal stofveroorzakers. Merk je dat jij regelmatig last hebt van een neusverstopping, tranende ogen of snotteren en niezen? Dan kan dat een indicatie zijn dat je overgevoelig bent voor huisstofmijt of huidschilfers. Vooral als je tapijt hebt is het dan belangrijk om vaak te stofzuigen. Sla daarbij de ruimtes onder banken en bedden vooral niet over. Zet spullen zoveel mogelijk in kasten, om stofnesten te voorkomen.    

Houtworm

Heb je houtworm in huis? Dat is erg vervelend, maar schadelijk voor je gezondheid is het niet direct. Tenzij de houtworm natuurlijk zorgt voor het verzwakken van constructies of inboedel, in welk geval een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Dat is een goede reden om wel iets aan het probleem te doen. Houtworm wordt doorgaans bestreden met behulp van chemische middelen die overigens wél schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet je de houtworm bestrijden overlaten aan een professioneel bedrijf dat hier de juiste voorzorgsmaatregelen voor kan nemen en ervoor kan zorgen dat het zo veilig mogelijk voor jouw gezondheid gebeurt.