Gegevens miljoenen verzekerden in te zien bij datalek jeugdhulporganisatie

De gegevens van miljoenen verzekerden in Nederland waren door de datalek bij Kenter Jeugdhulp toegankelijk. Cybercriminelen kunnen hier veel geld mee verdienen. Dit meldt Skipr. 

Door de datalek bij de jeugdhulporganisatie, had de onderzoeksredactie van RTL nieuws ook toegang tot Vecozo, waar de gegevens van miljoenen zorgverzekerden zijn opgeslagen. Eén van de e-mails waar men toegang toe had bevatte een digitale sleutel. Met deze sleutel kon Vecozo geopend worden. In deze database staat bij welke zorgverzekeraar iemand zit, met welk pakket en wat het bijbehorende verzekeringsnummer is. Gegevens die door cybercriminelen gebruikt kunnen worden voor oplichting of identiteitsfraude.

Vondst toevalstreffer

Bert Deitmers, lid van de raad van bestuur bij Kenter, noemt de vondst een toevalstreffer. Hij benadrukt dat alleen de journalist die de gegevens vond, deze heeft kunnen inzien. De informatie is niet op straat komen te liggen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, weet Deitmers niet. “Het onderwerp is destijds op politiek niveau besproken. Er is toen besloten dat een bureau dit type datalek zou onderzoeken. Zo’n vijfhonderd oude webadressen zijn vervolgens onderzocht, maar daar zaten wij niet tussen.” Volgens Vecozo ligt de schuld bij de zorgaanbieder.

Door: Nationale Zorggids