Normal_rekening_factuur_stethoscoop

Zorginstituut Nederland gaat de zorg in het basispakket van de zorgverzekering strenger beoordelen. Dit betekent dat voor sommige behandelingen waar wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, resultaatafspraken worden gemaakt. Zorgaanbieders moeten dus bewijs voor effectieve zorg aanleveren. Als dat niet lukt, gaat de behandeling uit het basispakket. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Voorzitter Sjaak Wijma van het Zorginstituut stelt dat de zorg in het pakket aan een herbeoordeling toe is. Op dit moment ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de helft van de behandelingen die in de basisverzekering zitten. “Daarom is het belangrijk dat we gaan uitzoeken en nader beoordelen wat wel werkt en wat niet.”

Zorg in slaapcentra 

Een voorbeeld van zorg die uit het basispakket kan verdwijnen is apneu-zorg. Slaapcentra in ziekenhuizen bieden deze zorg, maar volgens Wijma ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing ervoor. Zonder bewijs zouden patiënten van (dure) slaapcentra mogelijk geen vergoeding meer kunnen krijgen van de zorgverzekeraars.

Door: Nationale Zorggids