Normal_ziekenhuisbed

De ziekenhuiszorg staat onder druk nu steeds meer coronapatiënten in het ziekenhuis worden opgenomen. In bepaalde regio’s schalen ziekenhuizen de reguliere zorg al af. Om mensen de zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben is het cruciaal dat mensen met corona verspreid worden over het land. Alleen zo houden ziekenhuizen ruimte om ook reguliere zorg te blijven verlenen en kunnen we gezondheidsschade voorkomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het LCPS bundelen de krachten om dit te realiseren.

Doordat bepaalde regio’s een groter aantal coronapatiënten hebben staan sommige ziekenhuizen meer onder druk dan andere ziekenhuizen. Om dit te herstellen is coördinatie nodig. De ROAZ-regio’s hebben afspraken gemaakt over de verdeling van coronapatiënten binnen het landelijk netwerk acute zorg (LNAZ). De NZa krijgt signalen dat deze afspraken niet overal worden nagekomen. 

Zorgverzekeraar ondersteunt bij doorverwijzing

De Nza gaat in gesprek met de ROAZ-partijen. En monitort de spreiding samen met het LCPS. Daarnaast werken de partijen samen aan een werkwijze om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Dat betekent dat zorgverzekeraars medisch professionals kunnen ondersteunen bij het verwijzen naar een andere zorgaanbieder als zij zelf de zorg niet kunnen bieden. Voor de spreiding van coronapatiënten en zorgbemiddeling is betrouwbare informatie nodig over de beschikbare capaciteit. 

Door: Nationale Zorggids