Normal_close-up-1853400_640

Zorgverzekeraar Menzis heeft een rechtszaak gewonnen tegen het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. De farmaceut moet van de rechter een schadevergoeding betalen aan Menzis, omdat het bedrijf een te hoge prijs vroeg voor het antipsychoticum Seroquel. Dit melden NOS en NRC. 

Het antipsychoticum Seroquel wordt voorgeschreven aan patiënten met schizofrenie en bipolaire stoornissen. AstraZeneca had patent aangevraagd op dit medicijn en gebruikte dat om concurrentie tegen te gaan. Door dit alleenrecht konden andere farmaceuten geen vergelijkbare medicijnen op de Nederlandse markt brengen. Concurrentie in de farmaceutische sector draagt bij aan de betaalbaarheid van medicijnen. Het ontbreken hiervan zorgde ervoor dat AstraZeneca hoge kosten aan het medicijn verbond, die weer vergoed zouden worden door Menzis. 

De Nederlandse Rechtbank heeft het patent in 2014 ongeldig verklaard. Dit betekent dat een vergelijkbaar medicijn tot het moment van het ongeldig verklaren op de markt gebracht had kunnen worden. Dat had veel kosten gescheeld. AztraZeneca moet het verschil betalen tussen de prijs die ze hebben gevraagd en de prijs die ze zouden vragen als er wel concurrentie was geweest. Hoeveel dat is, wordt later door de rechtbank bepaald.

 

Door: Nationale Zorggids