Normal_rekening_factuur_stethoscoop

Verzekerden met een budgetpolis blijken hier zeer tevreden over: slechts 14 procent van de budget-verzekerden klaagt over de verzekering met beperkte contractering. 70 procent heeft hier niets of nauwelijks iets op aan te merken en 42 procent zou de budgetverzekering aanraden. Onderzoeksinstituut Nivel ondervroeg hiervoor 13.000 Nederlanders met deze polis. Dit meldt Zorgwijzer.nl. 

Een budgetpolis is in feite een uitgeklede variant van de naturapolis, waarbij de verzekerde nog minder keuze in zorgverleners heeft. Budgetpolissen vind je onder meer bij ZEKUR, Zilveren Kruis en ZieZo (onderdeel van Zilveren Kruis). Deze verzekeringen zijn vaak helemaal online en voor herhaalrecepten kun je soms alleen terecht bij een internetapotheek.

Laagste premie

Meer dan de helft van de mensen kiest voor een budgetpolis omdat het de goedkoopste zorgverzekeringsvariant is. Anderen kiezen voor deze verzekering omdat ze verwachten weinig zorg nodig te hebben. Het risico is wel dat als ze zorg nodig hebben, ze mogelijk bij een zorgaanbieder zonder contract terechtkomen. Dan moeten ze (een deel) van de rekening zelf betalen en natuurlijk het verplichte eigen risico.

Spoedeisende zorg altijd vergoed

Wie spoedeisende zorg nodig heeft, hoeft zich geen zorgen te maken om zijn budgetpolis. Spoedzorg wordt altijd vergoed, maar hiervoor geldt ook dat het eigen risico wel betaald moet worden. Niet iedereen met de goedkoopste zorgverzekering weet dat zij een eigen bijdrage moeten betalen voor ziekenhuiszorg. Ruim 60 procent van de ondervraagden waren verrast over het feit dat ze zelf moesten meebetalen voor de niet-gecontracteerde zorg.

Door: Nationale Zorggids