Normal_rss_entry-256977

Nederlanders moeten volgend jaar meer geld neertellen voor hun zorgpolissen. De premies van de zorgverzekeraars die tot nu toe bekend zijn, gaan allemaal omhoog. Van de vier grote zorgverzekeraars in ons land moet alleen Menzis zijn nieuwe premie nog bekendmaken.

Bij CZ bedraagt de zorgpolis volgend jaar 129,60 euro per maand, een stijging van 8,65 euro vergeleken met dit jaar. Het gaat dan om de meest gekozen basisverzekering (Zorg-op-Maatpolis). De stijging is voornamelijk het gevolg van algemeen toenemende zorgkosten. Om de stijging van de premie te beperken, zet CZ een deel van de reserves in.

CZ wijst erop dat zorgkosten jaarlijks stijgen, onder meer door loon- en prijsstijgingen maar ook door een toenemende zorgvraag door de vergrijzing. Ook vanwege het coronavirus zijn er extra kosten gemaakt. Maar daar staat tegenover dat de reguliere zorg tijdelijk stil heeft gelegen.

Concurrentie

Concurrent VGZ maakte eerder al bekend dat de nieuwe premie met 4,50 euro stijgt en 124,45 euro per maand wordt. Bij Zilveren Kruis komt de meest gekozen basisverzekering uit op 128,45 per maand, een premiestijging van 3 euro. De nieuwe zorgpremies moeten uiterlijk op donderdag bekend zijn gemaakt. Verzekeraars wachten hier vaak tot het laatste moment mee zodat ze kunnen zien wat concurrenten doen.

DSW

DSW, die traditioneel de eerste is die de nieuwe premie naar buiten brengt, kondigde in september al aan dat de premie van de basisverzekering omhoog gaat naar 124,50 euro per maand. Dat is een stijging van 6,50 euro.

Het kabinet ging op Prinsjesdag uit van een stijging van de zorgpremie van ruim 5 euro per maand.

Door: ANP