Normal_pricewise-zorgprofielen-nieuwe-premie

Nederlanders moeten volgend jaar meer geld betalen voor hun zorgpolissen. Vooral Nederlanders met aanvullende verzekeringen gaan er in 2021 op achteruit, sommigen betalen zelfs 118 euro meer aan zorgpremie. Dit meldt online consumentenadviseur Pricewise, op basis van een jaarlijkse analyse van de meest voorkomende zorgprofielen in Nederland. 

Uit het onderzoek blijkt dat een veelvoorkomend zorgprofiel van een stel van twee 60-plussers dat aanvullend verzekerd is voor fysotherapie en tandartskosten, er het meest op achteruit gaat. Zij betalen samen in 2021 gemiddeld 235,32 euro méér aan zorgpremie. Kleine gezinnen die verzekerd zijn voor de tandarts en orthodontie tot 18 jaar gaan er het minst op achteruit. Zo betalen zij maar 27,60 euro meer in 2021. Dat is veel minder dan de gemiddelde stijging van de basisverzekering van 60 euro.

In 2021 betaalt een stel met twee jonge kinderen dat kiest voor een zorgverzekering met het verplichte en laagste eigen risico van 385 euro, een aanvullende verzekering voor de tandarts en fysiotherapie op jaarbasis 60 euro meer aan premie. Dat komt uit op 30 euro per verzekerde ouder. Een alleenstaande ouder met een tiener is met een aanvullende verzekering voor tandartskosten, orthodontie en een basisverzekering met het laagste eigen risico zo’n 27,60 euro duurder uit. Een alleenstaande die kiest voor een basisverzekering en het hoogste eigen risico is het goedkoopst uit en betaalt volgend jaar 85,95 per maand. Dat is op jaarbasis 32,40 euro meer dan in 2020.

Vergelijking zorgprofielen

Pricewise maakt al jaren een vergelijking voor vier veelvoorkomende zorgprofielen, op basis van de goedkoopste premies van het aankomende zorgseizoen en die van het voorgaande jaar. Volgend jaar is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering 504 euro per jaar. De dekking in de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, wel heb je met de ene verzekering meer keuzevrijheid om naar bepaalde zorgverleners te gaan. Daar betaal je vaak ook extra voor. Een hoog eigen risico zorgt daarentegen weer voor korting op je premie. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting op de zorgpremie.


Door: Nationale Zorggids