Normal_operatie_operatiekamer

Een PTED-operatie voor de behandeling van een lage rughernia is minstens net zo goed als de standaardoperatie, maar minder belastend voor de patiënt én goedkoper. Daarom adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark voor Medische Zorg om PTED vanaf 1 december 2020 voortaan uit het basispakket te vergoeden. De vergoeding geldt voorlopig alleen voor ziekenhuizen waar chirurgen werken die hebben deelgenomen aan de ‘PTED-studie’. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

PTED is de afkorting voor percutane transforaminale endoscopische discectomie. Dit houdt in dat via een klein sneetje aan de zijkant van de rug een kijkbuis met een camera wordt ingebracht. Via de opening tussen twee wervels kan de hernia dan worden verwijderd.

Een hernia laag in de rug is vaak de oorzaak van uitstralende beenklachten. Deze aandoening treft jaarlijks tussen de 60.000 en 75.000 Nederlanders. Deze klachten gaan vanzelf over, maar bij ongeveer een kwart van de mensen niet. Als iemand na 10 tot 12 weken nog steeds pijn heeft, kan worden besloten tot een herniaoperatie.

Minder ingrijpend en goedkoper

PTED is voor patiënten een minder ingrijpende herniaoperatie dan de standaardoperatie, open microdescectomie. Het Zorginstituut heeft deze twee operatievormen met elkaar vergeleken voor volwassen patiënten, die aanhoudende beenklachten hebben en niet eerder aan een rughernia zijn geopereerd. Hierbij is gekeken naar beenpijn en functioneren op de korte en lange termijn, het aantal complicaties en de kans op en heroperatie. De conclusie is dat PTED minstens net zo goed is als de standaardoperatie en voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk. Daarom kan de behandeling uit het basispakket worden vergoed. Dit levert per jaar een kostenbesparing op van minimaal 247.000 euro (bij duizend patiënten) en maximaal 617.500 euro (bij 2.500 patiënten).

De vergoeding geldt vooralsnog alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die succesvol hebben deelgenomen aan het traject van voorwaardelijke toelating. Deze chirurgen werken bij Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, Park Medisch Centrum in Rotterdam en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Door: Nationale Zorggids