Normal_normal_anticonceptie__pil

Om het aantal abortussen terug te dringen moet de anticonceptiepil terug in het basispakket. Dat is de wens van de ChristenUnie. Kamerlid Carla Dik-Faber is van mening dat het aantal abortussen zal dalen door het weghalen van de financiële drempel voor de pil. Dit melden Trouw en NOS. 

Sinds 2011 moeten vrouwen vanaf 21 jaar zelf de kosten betalen voor de anticonceptiepil. Alleen meisjes onder de 18 jaar kunnen de pil zonder eigen risico vergoed krijgen. Voor vrouwen tussen de 18 en 21 jaar geldt een eigen risico. Volgens Dik-Faber zijn er veel abortussen doordat vrouwen geen toegang hebben tot anticonceptie. “Het is best raar dat abortus wel vergoed wordt, maar dat vrouwen voor anticonceptie moeten betalen”, aldus Dik-Faber.

Wat betreft de abortuswet is de ChristenUnie het niet eens met de andere partijen. D66 wil de verplichte bedenktermijn bij abortus afschaffen en PvdA en GroenLinks willen dat een abortuspil verkrijgbaar is bij de huisarts. Dit zijn gevoelige kwesties voor de ChristenUnie. Toch geeft de regeringspartij aan samenwerking te zoeken met de progressieve partijen om het aantal ongewenste zwangerschappen terug te dringen.

Al eerder was er het voorstel om de pil te vergoeden, van de PvdA. Toen was de meerderheid van de Kamer hier nog op tegen, waaronder de ChristenUnie. Of de pil werkelijk terugkeert in het basispakket hangt ook af van de VVD, die vooralsnog van mening is dat vrouwen zelf de kosten van de pil kunnen dragen.

Door: Nationale Zorggids