Goede conditie opbouwen

Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mensen hebben tegenwoordig altijd haast en na een lange en drukke werkdag meer behoefte aan ontspanning dan wat ook.

Is het weekend eenmaal daar, dan wordt ons eindelijk de tijd gegund om die welverdiende rust te pakken en tijd te besteden aan hobby’s, kinderen, familie, vrienden en klusjes in en rond het huis. Inspannender moet het niet worden, want op de maandag worden we weer op het werk verwacht en begint de mallemolen weer helemaal van voren af aan. En wanneer we ons volop inzetten voor onze dagelijkse taken en het behalen van belangrijke targets, is uitkijken naar extra afmattende activiteiten echt wel het laatste waar we op zitten te wachten.

Velen kunnen zich vinden in bovenstaand voorbeeld. Dat is ontzettend jammer, want voldoende bewegen is heel belangrijk. Het is immers bevorderlijk voor de spieren, ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering. Een goede tot uitstekende conditie is dus geen zelf verworven ‘luxe artikel’ maar iets waar we allemaal naar zouden moeten streven. Hieronder leggen we je iets verder uitgebreid uit waarom en voorzien we je van handige tips om zelf wat meer je spieren in beweging te krijgen.

Lichaam en geest

Voel je je lichamelijk moe, dan is de kans dat je mentaal helemaal helder bent redelijk klein. En dat geldt andersom voor de meeste mensen ook wel. Dat krijg je met passieve routines, die worden veroorzaakt door te veel en te lang achtereen op één plek te blijven zitten. Dankzij de digitale wereld van vandaag de dag gaat dat meestal bovendien gepaard met staren naar een scherm. En monitoren geven dan wel een signaal af dat ervoor moet zorgen dat je niet in slaap valt, maar daar blijft het dan ook wel een beetje bij.

Wanneer je sport, daag je jezelf zowel fysiek als mentaal uit. Ieder lichaam kent zijn grenzen en beperkingen. Het is jouw persoonlijke doel om die stapje bij beetje te verleggen, overbruggen en overwinnen. Kortom, je gaat de competitie aan met jezelf en het is helemaal aan jou om te bepalen hoe ver je daarin gaat.

Fietsen en joggen

Er zijn zoveel manieren om meer lichaamsbeweging te krijgen. Populaire manieren zijn de (sport)fiets pakken of een eindje te gaan hardlopen. In het eerste geval kun je aanzienlijke afstanden afleggen in een door jou gewenst tempo. Daar heb je uiteraard sportkleding én een fiets voor nodig. Die laatste kun je lekker thuis laten wanneer je besluit om een stukje te gaan hardlopen. Het kan enorm helpen om dit te doen in een voor het oog prettige omgeving, hoewel je focus natuurlijk moet liggen op je ademhaling en het afleggen van afstanden. Hoe vaker je dit doet, hoe meer kilometers je per sessie maakt.

Altijd en overal

Bovengenoemde voorbeelden hebben uiteraard iets gemeen: de weersomstandigheden moeten volstaan. Is het te koud, te warm of regent het, dan moet je je activiteiten een dagje uitstellen.

In plaats daarvan kun je het ook houden bij conditietraining in je eigen woonkamer. Daarvoor gebruik je bij voorkeur een matje om rek- en strekoefeningen op uit te voeren. Die kun je nog uitdagender maken door een resistance band in je routine op te nemen. Hiermee maak je jouw wegens de toenemende weerstand een activiteit die je gewend bent gaandeweg zwaarder.