Normal_diabetes-528678_640

Eind december 2020 heeft de rechtbank in Leeuwarden besloten dat zorgverzekeraar Zilveren Kruis vanaf 1 januari 2021 mag korten op vergoeding voor hulpmiddelen. Dit mag alleen als verzekerden met een naturapolis de hulpmiddelen aanschaffen bij hun eigen apotheek. Als een verzekerde dat wil voorkomen, moet die persoon de hulpmiddelen afnemen bij een landelijke leverancier. Dit meldt Radar.

Vanaf dit jaar past Zilveren Kruis een ander inkoopbeleid toe voor sommige vormen van hulpmiddelenzorg. Hierbij gaat het om hulpmiddelen voor bijvoorbeeld diabetes en incontinentie. Dit jaar kunnen verzekerden deze middelen halen bij bepaalde landelijke opererende medische speciaalzaken.  Vorig jaar konden verzekerden deze hulpmiddelen bij hun eigen apotheek halen. Nu kan dat nog steeds, maar vanaf dit jaar wordt er dan gekort op de vergoeding. Een gedeelte van de kosten is dan voor de verzekeraar zelf.

Het nieuwe inkoopbeleid is ingevoerd om kosten te besparen. Het gaat hierbij om een bedrag van 26 miljoen euro op jaarbasis. Hoewel een aantal partijen een kort geding aanspanden, heeft de rechter bepaald dat het terecht is dat Zilveren Kruis de vergoeding toepast. 
 

Door: Nationale Zorggids