Normal_pexels-pixabay-40568

Om de hoge werkdruk van het ziekenhuispersoneel te verlagen, maken koepelorganisaties Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) afspraken over het inzetten van zelfstandige behandelcentra in ziekenhuizen. Ziekenhuizen en klinieken in het Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) beslissen samen of er behoefte is aan inzet van extra personeel. Klinieken die hun medewerkers uitlenen aan ziekenhuizen, worden door de zorgverzekeraars financieel gecompenseerd. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Deze afspraken zijn gemaakt om zorgpersoneel te spreiden en gebruik te maken van de capaciteit van de medische specialistische zorg. Er wordt een goede afweging gemaakt tussen de reguliere zorg in de zelfstandige behandelcentra en de inzet van ziekenhuismedewerkers voor de behandeling van patiënten met het coronavirus. Ziekenhuizen kunnen op basis van een aantal voorwaarden een beroep doen op klinieken.

De medewerkers worden ingezet op de plek waar zij het meest van betekenis kunnen zijn. Wanneer ziekenhuizen een beroep doen op klinieken, wordt gekeken of ze hun klinische zorg hebben afgeschaald en of ze gebruikgemaakt hebben van andere mogelijkheden voor het uitwisselen van personeel. De zelfstandige behandelcentra moeten de continuïteit waarborgen van de acute zorg en zorg voor coronapatiënten.

De druk op de ziekenhuizen wordt steeds groter, mede door ziekte en verplichte quarantaines van het zorgpersoneel. Met deze afspraken willen de zorgverzekeraars en klinieken bijdragen aan de verspreiding van zorgpersoneel. De regeling geldt in ieder geval tot en met maart 2021.

Door: Nationale Zorggids