Normal_pillen_medicijnen

Namuscla (mexiletine) moet niet vergoed worden uit het basispakket, stelt Zorginstituut Nederland. Het medicijn voor de behandeling van de zeldzame spierziekte niet-dystrofische myotonie werkt goed, maar de prijs ervan is veel hoger dan van bestaande medicijnen met mexiletine. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

“De Europese weesgeneesmiddelenregeling gebruiken voor een bestaand medicijn als mexiletine, vinden wij misbruik. De onnodige prijs van het medicijn ondermijnt de solidariteit van ons zorgstelsel”, zegt bestuursvoorzitter Sjaak Wijma van het Zorginstituut. Voor patiënten zijn andere, goedkopere medicijnen met het bestandsdeel beschikbaar. Daarom adviseert het instituut ook om Namuscla niet te vergoeden en de (veel goedkopere) apotheekbereidingen wel in de basisverzekering op te nemen.

Mexiletine is al lange tijd het enige medicijn dat klachten vermindert bij de zeldzame spierziekte niet-dystrofische myotonie. Ongeveer 500 mensen in Nederland hebben deze ziekte. Zij hebben stijve of zwakke spieren en kunnen daarvan veel last hebben in het dagelijks leven.

Andere mexiletine is net zo goed als Namuscla

Mexiletine is voor Nederlandse patiënten beschikbaar als apotheekbereiding of als geïmporteerde mexiletine. Een andere vorm van mexiletine is onder de merknaam Namuscla in 2018 geregistreerd voor de behandeling van non-dystrofische myotonie. Om te beoordelen of Namuscla goed werkt bij non-dystrofische myotonie, heeft het Zorginstituut het middel op basis van wetenschappelijk onderzoek vergeleken met de apotheekbereidingen en geïmporteerde mexiletine. Deze concludeert dat Namuscla bij de behandeling van non-dystrofische myotonie net zo goed werkt als de andere medicijnen met mexiletine.

Namuscla is veel duurder dan andere mexiletine

Patiënten gebruiken één tot drie capsules mexiletine per dag. De prijs van Namuscla voor de Nederlandse markt is 23,39 euro per capsule. Dat is ruim drie keer duurder dan apotheekbereidingen (6,95 euro per capsule) en ruim acht keer duurder dan geïmporteerde mexiletine (2,85 euro per capsule). In 2000 was de prijs voor mexiletine maar 0,23 eurocent per capsule.

Namuscla vanwege hoge prijs niet uit basisverzekering vergoeden

Als de minister besluit om Namuscla voor non-dystrofische myotonie uit de basisverzekering te vergoeden, zijn de extra kosten tussen de 6,1 en 7,6 miljoen euro. Door deze extra kosten kan andere goede zorg niet worden vergoed uit de basisverzekering. Om ervoor te zorgen dat mexiletine voor patiënten beschikbaar blijft, adviseert het Zorginstituut daarnaast om de apotheekbereidingen in de basisverzekering op te nemen. De apotheken die mexiletine bereiden, kunnen alle patiënten van het middel voorzien.

Door: Nationale Zorggids