Normal_stethoscoop

Dat de zorg meer over de vraag ‘wat vindt u belangrijk?’ moet gaan, in plaats van ‘wat is uw klacht?’, deelt Vilans met de zorgverzekeraars. Daarvoor moet wel breder gekeken worden dan alleen naar preventie. Voorkomen is niet altijd mogelijk, maar dat maakt genezen nog niet altijd wenselijk, zegt Erwin Bleumink van Vilans in een reactie op een idee van zorgverzekeraars voor een gezondheidsplicht. “Voor goede en toekomstbestendige zorg moeten we in het stelsel meer oog hebben voor wat individuele burgers onder gezondheid verstaan, en wat hun wensen en mogelijkheden zijn.” Dit meldt ANP Expert Support. 

“De vraag wat iemand belangrijk vindt vormt het standpunt. Het vinden van de ruimte om die wens ook in te vullen vormt het vervolg. Dat vraagt meer flexibiliteit en om een grotere rol voor burgers die zich organiseren, zoals vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven, patiënten- en cliëntenorganisaties. En dat vraagt om een brede blik op oplossingen. Het gaat niet alleen om wat wij traditioneel zorg noemen, maar ook om wonen, werken, leren en recreëren”, aldus het bestuurslid van Vilans.

Vorige week lieten drie grote zorgverzekeraars weten samen te staan voor een gezondheidsplicht voor zorgprofessionals in de vijf zorgwetten van ons land. Zilveren Kruis, Menzis en CZ willen met deze plicht inzetten op preventie van bijvoorbeeld overgewicht, stress en weinig beweging.

Door: Nationale Zorggids