Normal_weegschaal

Gezondheidsprogramma SamenGezond, een initiatief van zorgverzekeraar Menzis, heeft in 2020 meer mensen geholpen bij het verbeteren van hun gezondheid. Deelnemers waren het afgelopen ‘coronajaar’ bovendien actiever, onder andere door gerichte initiatieven en samenwerkingen met bijvoorbeeld de Hartstichting en de Bas van de Goor Foundation. Het aantal deelnemers dat via de app en het platform actief bezig is met hun leefkracht meer dan verdubbelde tot ruim 85.000 deelnemers. SamenGezond telt nu meer dan 400.000 deelnemers, ook door de introductie van SamenGezond op het werk. Dit meldt Menzis. 

“De afgelopen tijd heeft voor veel mensen duidelijk gemaakt dat een gezonde leefstijl van onschatbare waarde is,” licht SamenGezond-manager Wiet de Ronde toe, “De coronapandemie laat dat op verschillende manieren zien. Leefstijl is een van de beïnvloedende factoren bij het ziektebeeld als iemand besmet raakt. Maar de coronamaatregelen en de lockdown leiden er ook toe dat we minder bewegen en ongezonder leven.  En tegelijkertijd is er een groep mensen die juist actiever bezig zijn met beweging, gezondheid en leefstijl.”

Meer en ook actievere deelnemers

In 2020 groeide niet alleen het aantal deelnemers. Het aantal actieve gebruikers verdubbelde ook nog eens. Zo namen ruim 85.000 deelnemers mee aan het Weekdoelprogramma, waarin deelnemers met uitdagende activiteiten iedere week aan hun leefstijl werken. Steeds meer mensen doen dat met succes, wat gemiddeld tot 10% meer beweging leidde in 2020.

Gerichte initiatieven en samenwerkingen

Het afgelopen jaar hebben mensen met succes aan diverse nieuwe gerichte initiatieven en samenwerkingen deelgenomen via SamenGezond. De ‘Gezond Gewicht Coach’ leidde bij 80 procent van de deelnemers die het vier wekende durende programma afrondden tot gewichtsverlies. Dankzij samenwerking met de Hartstichting hebben deelnemers (ernstig) verhoogde bloeddruk kunnen opsporen. Tijdens Wereld Diabetes Dag deden meer dan 11.000 mensen mee aan de eerste editie van “Halfuurtje door je Buurtje”, een initiatief van SamenGezond met de Bas van de Goor Foundation en NovoNordisk.

En het afgelopen jaar zijn met diverse werkgevers overeenkomsten gesloten voor ‘SamenGezond op het werk’. Daarmee richt het programma zich niet alleen op individuele deelnemers. Inmiddels kunnen tienduizenden mensen via SamenGezond werken aan een gezonde toekomst.

Door: Nationale Zorggids