Verschillen hoortoestellen

Als je gehoor achteruit gaat, is dat erg vervelend. In het begin mis je ongemerkt bepaalde geluiden. Maar na verloop van tijd wordt het steeds moeilijker om bijvoorbeeld gesprekken te voeren. Daarom is het goed om je gehoor tijdig te laten testen. Denk je bij een hoortoestel alleen maar aan een vleeskleurig apparaat achter je oor? Dan heb je het mis! Er zijn tegenwoordig veel meer soorten hoortoestellen dan vroeger. Hier vind je alles over de verschillende soorten hoortoestellen. 

Klein maar fijn: de Phonak Lyric

De Lyric is een uitzonderlijk klein gehoorapparaatje. Het ziet eruit als een soort klein oordopje. Dit type hoortoestel is ideaal voor mensen die een totaal onzichtbaar gehoorapparaat willen. Het apparaatje zit diep in de gehoorgang en versterkt alle geluiden. Je kunt hem 24 uur per dag in je oor houden en dus ook gebruiken tijdens sporten of douchen. De Phonak Lyric wordt gebruikt bij mensen die licht tot matig gehoorverlies hebben. Heb je al sterk gehoorverlies, dan is dit apparaatje waarschijnlijk niet sterk genoeg om je voldoende te helpen.   
 

Luidspreker-In-Het-Oor (LIHO)

Er zijn diverse merken en soorten gehoortoestellen van dit type. Het gehoortoestel is heel onopvallend, omdat het bestaat uit twee delen. Een klein gedeelte, het luidsprekertje, stop je in je oor (vandaar de naam). Het andere deel, dat het omgevingsgeluid opvangt, zit eraan vast met een heel dun draadje dat haast onzichtbaar is. Dit deel kun je gemakkelijk verbergen achter je oor. Doordat het draadje in het oor zo dun is, kun je zeker bij mensen met wat langer haar het gehoorapparaat gemakkelijk onzichtbaar maken.
 

In-Het-Oor (IHO)

In-Het-Oor hoortoestellen zitten helemaal in het oor. Zowel het luidsprekertje als de ontvanger is super klein en zit in het oor geschoven. Het is wel groter dan de Lyric, dus het apparaatje is wel zichtbaar van opzij. IHO gehoorapparaten zijn vooral geschikt voor mensen die beperkt gehoorverlies hebben. Bij veel gehoorverlies is de versterking van het geluid vaak onvoldoende. 
 

Achter-Het-Oor (AHO)

Dit type gehoorapparaat is de bekendste vorm. Het grootste deel van het gehoorapparaat zit achter het oor, met slechts de versterker in het oor. Dit is vooral bij ouderen een gebruikelijke vorm voor het gehoorapparaat. Het grote voordeel is namelijk dat het niet diep in de gehoorgang zit. Daardoor is de AHO het gemakkelijkst schoon te houden en te gebruiken. Doordat het het meest gebruikte gehoorapparaat is, heeft dit type vaak veel extra opties zoals een verbinding via Bluetooth. Het is echter wel een vrij opvallende vorm gehoorapparaat, waardoor het vooral voor wat jongere mensen een grote stap is om deze versie te kiezen.
 
Ondertussen zijn er meer types hoortoestellen dan je misschien denkt. Je zit niet vast aan maar één keuze. Toch is je keuze niet alleen afhankelijk van je eigen voorkeur. Ook de vorm van je gehoorgang en je leefstijl zijn belangrijk bij het kiezen van een hoortoestel. Daarom is het goed om gedegen advies te vragen over alle typen hoortoestellen. Bijvoorbeeld bij Schoonenberg, één van de bekendste hoorspecialisten in Nederland.