Normal_eileider

Farmaceut Bayer wordt  door 1.700 Nederlandse vrouwen en zorgverzekeraars VGZ en CZ aansprakelijk gesteld voor de schade die bij vrouwen is ontstaan nadat zij het sterilisatieveertje Essure ingebracht kregen. Het had een laagdrempelige manier van steriliseren moeten zijn, maar uiteindelijk blijkt het middel vooral te zorgen voor chronische vermoeidheid, concentratieverlies en doorboring van onder meer de baarmoeder, eileiders en andere organen. Dit meldt NOS. 

De metalen veertjes die geplaatst worden, vergroeien als het ware met de eileiders, zodat die compleet worden afgesloten. Zaadcellen hebben zo geen toegang meer tot de eicellen. Wat een laagdrempelige behandeling van 10 minuten had kunnen zijn, blijkt een methode die voor levenslange lichamelijke schade kan zorgen.

Lichamelijke en psychische schade

Ongeveer 30.000 vrouwen hebben een Essure-sterilisatieveertje ingebracht kregen, maar inmiddels is bij ongeveer 3.000 van hen deze weer operatief verwijderd. “We hebben Bayer vrijdag een brief gestuurd waarin we hen verantwoordelijk houden voor de schade die deze vrouwen hebben geleden. Het was een kleine ingreep, maar veel vrouwen moesten uiteindelijk toch geopereerd worden”, zegt advocaat Antoinette Collignon namens de vrouwen die zich verenigd hebben in stichting Essure Claims. Voordat ze naar de rechter stappen, proberen zij en de verzekeraars eerst tot een regeling te komen.

CZ en VGZ hebben de behandelingen van de vrouwen vergoed én de operaties om de veertjes te verwijderen.

Door: Nationale Zorggids