Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Vijf onderzoeken naar veelbelovende zorg in Nederlandse ziekenhuizen ontvangen samen ruim 15,5 miljoen euro subsidie van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Het meeste geld is voor twee onderzoeken naar kankerbehandelingen. Die krijgen samen ruim 10 miljoen euro. Behalve onderzoekskosten, wordt de zorg betaald voor patiënten die aan de studies meedoen. De Subsidieregeling veelbelovende  zorg verbetert de toegang tot veelbelovende zorg voor patiënten, met als einddoel vergoeding via de basisverzekering. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Het geld gaat naar vijf projecten: een eenmalige behandeling van uitgezaaide darmkanker met minder bijwerkingen voor oudere en fragiele patiënten (6,4 miljoen euro, UMC Utrecht), een laserbehandeling bij een niet-operabele kwaadaardige hersentumor (3,9 miljoen euro, Radboudumc), een onderzoek naar een veelbelovende behandeling van therapieresistente dwangstoornissen (2,8 miljoen euro, Amsterdam UMC), onderzoek naar een patiëntvriendelijker en goedkopere test om koemelkallergie bij kinderen te kunnen vaststellen (713.203 euro, Rijnstate ziekenhuis) en onderzoek naar de effectiviteit van nazorg op maat voor hoog-risicopatiënten na verblijf op de intensive care (1,6 miljoen euro, Radboudumc).

Springplank naar het basispakket

Van veelbelovende zorg naar verzekerde zorg is vaak een lange weg, zegt het Zorginstituut. Alleen bewezen effectieve zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daar is goed onderzoek voor nodig en dat kost veel geld. Met name de kosten om patiënten te kunnen behandelen met veelbelovende zorg zijn hoog, en daarmee vaak dé bottleneck voor ziekenhuizen die een vergelijkende studie willen doen naar een nieuwe behandeling versus standaardzorg.

Vaak gaat het om dure, nieuwe zorg waarvan de effecten over een langere periode gemeten moeten worden. En dat terwijl een positieve uitkomst – de zorg is bewezen effectief – niet bij voorbaat vaststaat. Om te bevorderen dat veelbelovende zorg sneller beschikbaar komt voor patiënten, voor het Zorginstituut sinds 2019 de Subsidieregeling veelbelovende zorg uit, in samenwerking met ZonMw. Jaarlijks is er bijna 70 miljoen euro beschikbaar. De regeling fungeert als springplank naar het basispakket.

Door: Nationale Zorggids