Normal_schermafbeelding_2021-04-01_om_13.48.14

Vandaag (1 april) lanceren de Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL) de nieuwe regionale patiënten-app 'Mijn Huisarts Online'. Met de app staat de patiënt nog nauwer in contact met de huisarts en heeft de patiënt onder andere inzicht in zijn of haar eigen patiëntendossier. 61 van de 68 praktijken in Oostelijk-Zuid-Limburg zijn inmiddels aangesloten op Mijn Huisarts Online. De app is een van de regionale initiatieven die is ontstaan door intensievere samenwerking van Zuid-Limburgse huisartsenpraktijken, ondersteund door en in samenwerking met verzekeraar CZ. Het is onderdeel van de gezamenlijke opgave de zorg in de Mijnstreek regio te vernieuwen en klaar te maken voor de toekomstige zorgvraag. Dit meldt CZ.

Met de app heeft de patiënt meer mogelijkheden en overzicht over zijn eigen zorg. Zo is er met een druk op de knop altijd beschikking over het eigen dossier en medicatie-overzicht. Ook kan er snel een herhaalrecept besteld worden, of een afspraak worden gemaakt. Hiervoor hoeft de patiënt niet te wachten om de volgende ochtend met de praktijk te bellen, maar kan via de app direct gekeken worden wanneer er ruimte is in de agenda.

Beslisboom 

Daarnaast helpt een handige beslisboom de patiënt om te bepalen wat de meest passende zorg is. Soms is er sprake van spoed, maar in andere gevallen kan een advies van de huisarts uitkomst bieden. Met de app kan nu ook een korte digitale vraag, een zogeheten E-consult, worden gesteld aan de huisarts. Op deze manier kan de patiënt de vraag direct stellen en kan de huisarts deze beantwoorden op het moment van de dag dat dat het beste past. Dat scheelt je als patiënt tijd in de wachtkamer op het moment dat de huisarts voor een spoedgeval weggeroepen wordt. 

Samenwerking

De regionale patiënten-app is één van de positieve ontwikkelingen die voortkomt uit de regionale samenwerking tussen de huisartsen onderling en met CZ, waardoor de eerstelijnszorg efficiënter en effectiever wordt ingericht voor de patiënt. Bovendien kan de patiënt via deze app ook direct contact zoeken met de eigen praktijk of de huisartsenpost in avond, nacht en weekend. Die unieke en grootschalige samenwerking maakt de zorg in de regio beter en betaalbaarder wordt.

Door: Nationale Zorggids