Gezondheidsvoordelen koffie

Dat koffie je ‘s morgens een oppepper geeft, weten de meesten wel. Een flinke dosis cafeïne maakt je wakker, daarom vind je cafeïne ook terug in energiedrankjes. Maar in tegenstelling tot deze energiedrankjes heeft koffie veel andere voordelen. Zo verhoogt koffie niet alleen je fysieke maar ook je mentale prestaties, tenminste als je de juiste dosis gebruikt. Te veel koffie zal je immers een slecht gevoel geven. Om zeker te zijn dat je de juiste dosis cafeïne in je kopje hebt, zijn koffiecapsules handig. Die moeten voldoen aan de Europese voorschriften en bevatten de correcte verhoudingen.

De juiste dosis in koffiecapsules en koffiepads

Het is belangrijk om de juiste dosis cafeïne niet te overschrijden. De grens hangt echter af van persoon tot persoon. Niet iedereen kan dezelfde hoeveelheid cafeïne verdragen. Sommigen doen na één kopje geen oog meer dicht ‘s nachts terwijl anderen gerust zes kopjes kunnen drinken zonder last te hebben van slapeloosheid. Ideaal daarvoor zijn koffiecapsules en koffiepads van bijvoorbeeld KaffeKapslen. Er is een ruime keuze aan sterke, minder sterke en cafeïnevrije koffie zodat gasten die soort kunnen kiezen die het best bij hen past. Bovendien liggen de prijzen online een flink stuk lager dan in de winkel. Twijfel je bij je bestelling, dan zal de klantendienst je graag verder helpen. 

Koffie vermindert het risico op gehoorverlies bij mannen

Een verrassend voordeel van koffie drinken is dat er minder kans is op gehoorverlies. Bij mannen toch, bij vrouwen is er geen verschil. Uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition, blijkt dat mannen die minstens één kopje koffie per dag drinken, 15% minder kans hebben op gehoorverlies dan mannen die minder dan een kopje per dag drinken. De wetenschappers van de universiteit van Madrid observeerden voor het onderzoek de gehoorfunctie van 37.000 ouderen gedurende elf jaar. De positieve invloed van koffie op het gehoor geldt zowel voor koffie met cafeïne als voor koffie zonder.

Koffie vermindert het risico op Alzheimer en Parkinson bij vrouwen

Ook vrouwen hebben baat bij koffie. Vrouwen die ouder zijn dan 65 jaar en ongeveer 26 mg cafeïne per dag consumeren hebben 36% minder kans om Alzheimer en dementie te ontwikkelen. 26 mg cafeïne is het equivalent van twee tot drie kopjes koffie van 250 ml. Een direct verband tussen een hogere cafeïneconsumptie en minder Alzheimerpatiënten konden de onderzoekers nog niet aantonen maar de resultaten nodigen uit tot verdere studie.  

Koffie bevat vitaminen

Ondanks dat koffie maar 1 calorie bevat, zitten er wel verschillende soorten vitaminen en mineralen in. Koffie bevat vitamine B2, vitamine B5, vitamine B1 en B3, kalium, mangaan, magnesium, foliumzuur en fosfor. Wie twee mokken drinkt heeft al een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 binnen.

Koffie is gezond als je niet te veel cafeïne consumeert. De dosis is makkelijk te meten met koffiecapsules en koffiepads. Koffie bevat zelfs een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B2 die je altijd verder kan aanvullen met cafeïnevrije koffie. Bij ouderen kan koffie zelfs helpen om ouderdomskwalen te voorkomen.