Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Rond de jaarwisseling 2020-2021 wisselde 5,3 procent van de geneesmiddelengebruikers van zorgverzekeraar, evenveel als een jaar eerder. Zonder de overname van enkele verzekeraarslabels door VGZ zou het wisselpercentage lager uitkomen: op 4,6 procent. Dit meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen. 

De SFK telde in het eerste kwartaal van 2021 bijna 7 miljoen medicijngebruikers. Voor 366.000 van hen (5,3 procent) declareerde de apotheek bij een andere verzekeraarsconcern dan de laatste declaratie van 2020. De meeste wisselaars (ongeveer 50.000) verruilden Caresq voor VGZ. Dit komt vooral doordat VGZ begin 2021 een aantal labels (Promovendum, National Academic en Besured) overnam van Caresq. De SFK ziet deze overgang ook als een concernwisseling, ondanks dat de verzekerden niet actief overstapten.

Jong en gezond

Alleen rond de jaarwisseling mogen verzekerden van zorgverzekeraar wisselen. Vektis meldde begin 2021 een overstappercentage van 6,5 procent. Anders dan Vektis heeft de SFK niet alle verzekerden in beeld, maar alleen geneesmiddelengebruikers. De SFK ziet vooral jonge volwassenen van verzekeraar wisselen: ongeveer één op de acht gebruikers van medicijnen in de leeftijd van 21 tot en met 30 wisselde begin 2021 van verzekeraar. Voor 70-plussers geldt dat één op de vijftig overstapte.

Landelijk had Zilveren Kruis wederom het grootste marktaandeel onder geneesmiddelengebruikers: 26,9 procent. Van de vier grote concerns zag alleen de nummer twee, VGZ, het marktaandeel toenemen: met 1,8 procentpunt tot 24,9 procent, vooral vanwege eerdergenoemde overname. CZ en Menzis hadden een aandeel van respectievelijk 21 procent en 12,5 procent.

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen
Door: Nationale Zorggids