Normal_geld1

Deze zomer start een nieuwe subsidieronde van de Subsidieregeling veelbelovende zorg. Het is vanaf eind juli 2021 mogelijk om een projectidee in te dienen binnen deze zesde ronde. Het doel van de subsidieregeling is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via tijdelijke opname in het basispakket. Dit meldt ZonMw. 

Zorginstituut Nederland voert de Subsidieregeling veelbelovende zorg uit samen met ZonMw, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Jaarlijks is maximaal 69 miljoen euro beschikbaar. De subsidieregeling is bedoeld voor relatief dure zorg die effectief lijkt. Deze wordt echter niet vergoed uit het basispakket, omdat niet bewezen is dat de zorg minstens effectief is als de bestaande (gebruikelijke) behandeling in Nederland.

Het onderzoek naar de effectiviteit komt door het ontbreken van de financiering van de zorg niet van de grond, met als gevolg dat potentieel effectieve zorg de patiënt niet bereikt. Met de financiële via de Subsidieregeling veelbelovende zorg kunnen behandelaren het benodigde onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de zorg ten opzichte van bestaande behandelingen wel uitvoeren.

Door: Nationale Zorggids