Normal_coronavirus__coronacijfers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Pfizer en AstraZeneca effectief tegen Indiase variant

De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse mutant. Volgens Brits onderzoekbleek het vaccin van Pfizer/BioNTech twee weken na de tweede dosis voor 88 procent doeltreffend tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door de Indiase variant van het virus

Dinsdag: vaccin Moderna na twee prikken ‘uiterst effectief’ bij tieners

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is twee weken na de tweede prik "100 procent effectief" bij tieners, meldt het bedrijf dinsdag. Bij het onderzoek naar de effectiviteit bij 12- tot 17-jarigen in de Verenigde Staten kreeg geen van de deelnemers nog het coronavirus na de tweede prik. Na de eerste prik was de effectiviteit 93 procent.

Woensdag: grootste groep coronapatiënten in ziekenhuizen zijn de vijftigers

Afgelopen maand zijn vooral vijftigers opgenomen in het ziekenhuis met ernstige coronaklachten. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Intensive Care (NVIC) ziet dat de niet-gevaccineerden op een verpleegafdeling of intensive care belanden.

Donderdag: geen meldingen zeldzame bijwerkingen bloedklachten na Janssen-vaccin

Ongeveer 150.000 mensen in Nederland hebben het coronavaccin van Janssen gekregen, maar er zijn nog geen gevallen bekend van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Bijwerkingencentrum Lareb heeft daar nog geen meldingen over ontvangen.

Vrijdag: jongeren die nog niet in aanmerking komen voor coronavaccin dringen voor

Vaccinatielocaties wordt gevraagd bij medewerkers opnieuw onder de aandacht te brengen dat bij het inenten van een coronavaccin wordt gecontroleerd of iemand een uitnodigingsbrief heeft gehad. Jongeren die nog lang niet in aanmerking komen voor een vaccinatie blijken met een trucje voor te dringen. Welk trucje dat is, lees je hier.

Door: Nationale Zorggids