Normal_psychiater_ggz_psycholoog

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een nieuwe tariefbeschikking gepubliceerd met de tarieven voor het zorgprestatiemodel voor de geestelijke gezondheidszorg dat per 1 januari 2022 wordt ingevoerd. In de eerder uitgegeven tariefbeschikking zaten fouten. Daarop is besloten deze tariefbeschikking in te trekken. Dit meldt de NZa. 

 

De tarieven zijn belangrijk voor de simulatie waar aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) mee aan de slag zijn. De uitkomsten van deze simulatie moeten uiterlijk 22 juni worden aangeleverd aan de NZa. Dit om de effecten van de invoering van het zorgprestatiemodel te kunnen monitoren. Ook is afgesproken dat zorgaanbieders de uitkomsten van de simulatie delen met zorgverzekeraars. Die hebben deze informatie nodig ter voorbereiding op de contractering voor 2022.

De NZa betreurt de fouten in de eerder gepubliceerde tarieven. De afgelopen week heeft de toezichthouder een extra expertgroep gehouden met vertegenwoordigers van zorgaanbieders en zorgverzekeraars om de geconstateerde fouten te bespreken en de nieuwe tarieven te valideren.

Vergelijking tarieven in Excel

Om transparantie en duidelijkheid te geven over de verschillende uitleveringen van (concept) tarieven levert de NZa op individueel tariefniveau een vergelijking op van de tarieven van maart (voorlopige tarieven), mei (waarin de fouten zaten) en juni in Excel. De inhoudelijke verbeteringen die sinds maart zijn doorgevoerd in de tarieven hebben wel verschuivingen in de tarieven tot gevolg. Deze verschuivingen zijn inhoudelijk verklaard en opgenomen in het verantwoordingsdocument. Nu de nieuwe tarieven bekend zijn, is ook een nieuw invulformat voor de simulaties beschikbaar gesteld waarin de nieuwe tarieven zijn opgenomen. Het nieuwe invulformat is hier te vinden.

Door: Nationale Zorggids