Normal_huisarts_arts_dokter_polikliniek

Huisartsencentrum Axel in Zeeland is de eerste praktijk in Zeeland waar de triage volledig digitaal afgenomen wordt, indien patiënten dat willen. Zorgverzekeraar CZ heeft het centrum ondersteund bij de totstandkoming van de digitale triage via het platform Spreekuur.nl. Dit meldt CZ. 

Via Spreekuur.nl kunnen patiënten zelf het consult voorbereiden door antwoord te geven op allerlei vragen. Als ze willen kunnen ze ook foto’s of filmpjes toevoegen aan de triage. Behandelaren in de huisartsenpraktijk hebben voorafgaand aan het consult een duidelijk beeld van de zorgvraag. Als een patiënt dat wil, kan de consult zelf ook via de chat of beeldbellen plaatsvinden.

Huisartsentekort 

In Zeeland neemt, net als in de rest van het land, de druk op huisartsenpraktijken toe. Er is een groot tekort aan praktijkhouders en waarnemers willen vooral in (of in de buurt van) grote steden wonen. In Zeeland is er veel vergrijzing onder huisartsen, wat betekent dat een grote groep binnen de komende tien jaar met pensioen gaat. Voor een toekomstbestendige huisartsenzorg in Zeeland is CZ een paar jaar geleden een programma begonnen.

Digitale zorg

“Huisartsen spelen een essentiële rol in ons zorgstelsel, zij zorgen ervoor dat iedereen drempelloos toegang heeft tot zorg. Om deze rol ook in de toekomst goed te kunnen invullen, ligt er een enorme kans om nieuwe digitale oplossingen in de praktijk toe te passen”, zegt Edwin Leutscher, manager Regioregie bij CZ. Huisartsen en patiënten hebben baat bij digitale zorg, omdat de werkdruk bij de huisartsen erdoor afneemt en er tegelijkertijd meer tijd is voor contact tussen de huisarts en de patiënt.

Door: Nationale Zorggids