Overstappen zorgverzekering

Ieder jaar zijn er weer talloze mensen die van zorgverzekering veranderen. Zeker tegen het einde van het jaar loopt het vaak storm op dit gebied. Ben jij ook al eens gewisseld? Of zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar? Bevalt dit laatste je goed, dan heb je natuurlijk eigenlijk geen reden om over te stappen naar een ander. Maar soms zit je er minder goed dan je denkt! Het kan zijn dat je nu bepaalde kosten niet vergoed krijgt, of juist een hoge premie betaalt terwijl je een groot deel van de dekkingen nooit gebruikt. Dan kan het echt de moeite waard zijn om eens goed om je heen te kijken, en op zoek te gaan naar een verzekering die beter bij je past.

Passen de kosten bij wat je nodig hebt?

Je zorgverzekering premie stijgt waarschijnlijk ieder jaar een beetje, maar de dekkingen stijgen niet altijd mee. Sterker nog: het kan zelfs zo zijn dat iets wat je voorheen altijd vergoed kreeg, in het nieuwe jaar niet meer binnen het pakket valt. Het is dus altijd verstandig om voor het ingaan van een nieuw polisjaar even door de dekkingen heen te lopen. Zijn er wijzigingen aangebracht die voor jou nadelig kunnen uitvallen? Of zie je steeds meer dekkingen verschijnen waar jij nooit iets aan gaat hebben, maar waar je via je zorgpremie wel aan meebetaalt? Dan kan het zo zijn dat je zorgverzekering toch minder goed bij je past dan je tot nu toe dacht.
 
De verschillen zitten niet in het basispakket, de dekking daarvan is door de overheid vastgesteld. Heb je alleen een basisverzekering, dan is wisselen van zorgverzekeraar dus meestal niet nodig, al kan de ene maatschappij net een wat lagere of hogere premie in rekening brengen dan de ander. Maar zeker je aanvullende polis zo nu en dan eens kritisch bekijken is dus echt geen overbodige luxe. 
 

Grote verschillen in aanvullende verzekeringen

Wat via een aanvullende verzekering wordt gedekt, bepaalt de verzekeraar in kwestie dus helemaal zelf. Ga je van zorgverzekering veranderen, dan doe je dat dus meestal vanwege dit aanvullende pakket. Misschien dekt je huidige verzekering niet erg veel fysiotherapie, terwijl je dat wel vaak nodig hebt. Dan kan overstappen naar een andere verzekering erg lonend zijn, zelfs als dat een wat hogere premie betekent. Heb jij echter een verzekering die heel veel fysiotherapie vergoedt, maar heb je daar nog nooit gebruik van hoeven maken? Dan kan overstappen naar een wat goedkoper pakket, met een wat lagere dekking, juist de moeite waard zijn.