Gezonde voeding

Dit artikel is geschikt voor mensen die meerdere malen hebben geprobeerd hun eetpatroon te veranderen en waarbij dit nog niet tot het juiste resultaat heeft geleid. 

Intermediate fasting, sapkuren, detox, keto dieten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn allerlei verschillende manieren om gezonder te eten. Maar niet alle eetpatronen zijn geschikt voor ieder lichaam. Daarbij komt dat het best moeilijk is om je eetpatroon te veranderen. Maar wat nu als ik je zeg dat je ook aan de andere kant kunt beginnen. Je maakt je lichaam gezonder, en dan vraagt dit gezonde lichaam zelf om de juiste voeding
 
Laat het even tot je doordringen…
Hoe maak je je lichaam gezonder, terwijl je niet op je voeding let? Dit doe je door meer te bewegen, beter te ontspannen en veel water drinken. Laten we met bewegen beginnen.
 
Doordat je meer gaat sporten, heeft je lichaam automatisch meer energie nodig. Als je ‘s avonds laat een zak chips eet en ‘s morgens om 7 uur gaat hardlopen, dan voel je je niet al te best. Dit is een combinatie die niet goed werkt en niet goed voelt. Je kunt de volgende keer kiezen: of je laat de zak chips staan of je stopt met hardlopen. Als jij vasthoudt aan je sport routine die je vooraf hebt uitgestippeld, dan ga je hoe dan ook je eetpatroon hierop aanpassen. Probeer een sportroutine te maken die past bij waar jouw lichaam op dit moment is. Het maakt dus niet uit of je elke ochtend een HIIT training gaat doen, of dat je ‘s middags een half uurtje gaat wandelen. Het gaat erom dat je (het liefst dagelijks) op een voor jou gezonde manier beweegt. Elke dag krijg je dan tijdens je beweging directe feedback op de voeding van die dag. 
 
De juiste ontspanning is ook erg belangrijk. Zoals je misschien wel weet zorgt een hoog stressgehalte ervoor dat je minder gezond gaat eten. Probeer eens echt te ontspannen met een lekker relax boek, een half uurtje yoga of een dagje sauna. Vogels kijken of buiten zwemmen. Een gezonde geest vraagt ook om hele andere voeding. Hoe gezonder je geest is, hoe gezonder je gaat eten. Waarom? Omdat je het verdient om de beste versie van jezelf te zijn! 
 
Tenslotte helpt het ook om veel water te drinken. Veel mensen verwarren het gevoel van dorst met honger. Als je veel drinkt kan dat niet meer gebeuren. Ook is er simpelweg minder plek voor eten. Als je water met een smaakje drinkt (bijvoorbeeld thee of limoen water) kun je toch een gevoel van comfort ervaren. Je hebt dan minder zin om constant te blijven eten. Ook deze techniek is dus een hele goede om je eetpatroon aan te passen en minder te gaan eten. 
 
Al met al is het de bedoeling dat je in een positieve spiraal komt waarbij je gezondheid prioriteit heeft. Je lichaam vertelt precies wat het nodig heeft, nu is het tijd om ook echt te luisteren.