Normal_geld

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het chaos is bij de grootste ggz-aanbieder voor transgenderzorg: Stepwork. De particuliere zorgorganisatie is al jaren onder de aandacht bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), declareert onrechtmatig, dient jaarverslagen niet in, maakt verdacht hoge winsten en er is volgens personeel sprake van angstcultuur. Dit meldt Zembla. 

Stepwork Transgenderzorg heeft haar hoofdkantoor in Assen en locaties in Amsersfoort en Rotterdam. De ggz-aanbieder biedt hulp aan mensen die in het voorproces van een geslachtsverandering zitten, er al middenin zitten of die nazorg nodig hebben. Het is uniek dat een particuliere organisatie transgender zorg verleent, want voorheen hadden alleen het Amsterdam UMC , UMCG en Radboudumc poli’s hiervoor. Er zijn wel enkele andere particuliere aanbieders, maar veel zijn het niet.

Kortere wachttijden

Oprichter Lucien Dijksma’s Stepwork maakt een goede start, met veel nieuw cliënten en samenwerkingen met onder meer endocrinologen en binnen- en buitenlandse klinieken voor medische behandelingen. Het doel was om mensen die psychisch lijden door genderproblematiek te helpen, en niet zozeer te richten op dossiervoering, zoals anderen. Een voormalig medewerker stelt dat daarin de randjes van wat kon werden opgezocht, maar dat diegene zich daarin kon vinden, zolang mensen goede hulp kregen. De wachttijden waren er korter dan elders.

Niet alle voormalig werknemers zijn positief. Zo zou er vanaf de start al sprake zijn van chaos, gebrek aan kundig inwerken van personeel en psychologen in opleiding die hun werk zonder supervisie doen. Werknemers krijgen hun salaris niet op tijd en moeten achter declaraties aan.

Tekortkomingen

Tweemaal constateert ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat er tekortkomingen zijn waardoor de veiligheid van de zorg niet gegarandeerd kan worden. Ondertussen wordt het personeel onrustiger, omdat Dijksma afspraken niet nakomt en zijn grootse plannen nooit tot uitvoering brengt.

Eind 2020 begint het bedrijf leeg te lopen: personeel meldt zich ziek of dient ontslag in wegens gebrek aan transparantie en communicatie en een hoge werkdruk. Ook had Dijksma regelmatig onenigheden met zijn medewerkers en nooit lagen de problemen aan hem.

Uitzonderlijk hoog winstpercentage

Ook blijkt uit het onderzoek van Zembla dat Dijksma eigenaar is van diverse zorgbedrijven, die allemaal gelieerd zijn aan Stepwork. De bestuurder moet jaarlijks jaarcijfers indienen van zijn bedrijf, maar de laatst bekende cijfers komen uit 2018. Daarin is te lezen dat het bedrijf een omzet van bijna 600.000 euro draaide, met een bijzonder hoog winstpercentage van 23 procent. In de conceptversie van het jaarverslag staat zelfs een winstpercentage van 42,7 procent.

Geld teruggevorderd

Tot slot zijn er de declaraties. Zilveren Kruis onderzoekt de administratie van Stepwork, naar aanleiding van een anonieme tip. De verzekeraar constateert dat er meermaals onrechtmatige declaraties zijn ingediend en dat niet alle behandelaren die hebben gedeclareerd, dit mogen doen. Daarom vordert het 130.000 euro terug. Zorgverzekeraar CZ heeft hierover vragen gesteld aan de instelling.

Meer informatie over het uitgebreide onderzoek van Zembla vind je hier

Door: Nationale Zorggids