Normal_sigaret_roken

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel rokers vaker een sigaret opsteken. Bijna 1 op de 5 Nederlanders zegt meer te zijn gaan roken in corona tijd. Dit gaat in tegen de trend van de afgelopen jaren waar het aantal gerookte sigaretten juist daalde. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’en in samenwerking met het RIVM en het CBS. Morgen begint Stoptober, de maand dat veel Nederlanders proberen te stoppen met roken. Dit meldt Independer. 

Ieder jaar probeert ongeveer een derde van alle rokers in Nederland van hun nicotineverslaving af te komen. De coronamaatregelen hebben veel rokers hierbij niet geholpen. Integendeel: door stress en verveling geeft namelijk 1 op de 5 rokers aan dat zij juist meer zijn gaan roken door de pandemie.

Jongeren nog steeds erg beïnvloed door volwassenen

De ‘schoorsteen van Nederland’ is de Drentse gemeente Hoogeveen. 25,5 procent van de Hoogeveners geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken: nergens in het land is dit percentage zo hoog. Ook zijn er grote regionale verschillen wat roken betreft. In de provincies Groningen (19,6 procent), Limburg (18,2 procent) en Friesland (17,6 procent) wordt door volwassenen het vaakst gerookt. Dit zijn ook de gebieden waar relatief de meeste tieners wel eens een sigaret opsteken. De omgeving van jongeren lijkt hiermee van invloed te zijn op hun rookgedrag.

Stoppen met roken: wat doet je zorgverzekering?

Voor mensen die willen stoppen met roken, zijn er allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.” Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt, die hiervoor dekking biedt."

Waalre meest rookvrije gemeente van Nederland

Nergens in Nederland wonen in verhouding zo weinig rokers als in de Noord-Brabantse gemeente Waalre. 8,7 procent van de Waalrenaren geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken, ongeveer de helft minder dan het landelijke gemiddelde van 16,7 procent. Ook andere Noord-Brabantse gemeenten scoren goed. Zo staan ook Heeze-Leende (9,1 procent) en Sint Anthonis (9,5 procent) in de top 3 meest rookvrije gemeenten.

Door: Nationale Zorggids