Tips lichaamshouding

Sommige mensen zijn gezegend met een van nature goede lichaamshouding. Helaas zijn er ook genoeg mensen die vaak of continu (delen van) het lichaam in een verkeerde positie brengen. Vaak voelt deze verkeerde houding het meest comfortabel aan, maar kan het op de lange termijn voor problemen zorgen. Er zijn gelukkig een aantal manieren om de problemen voor te zijn of de pijn te verzachten. Ontdek ze in dit artikel!

Ergonomische meubelen/attributen

Beoefen je een beroep waarbij je veel moet zitten? Dan is het een goed idee om te investeren in ergonomische meubelen of aan je baas te vragen deze aan te schaffen. Ergonomische meubelen stimuleren het lichaam een juiste houding aan te nemen tijdens het werken. Je kunt dan denken aan monitorbeugels of standaards voor de laptop die ervoor zorgen dat het beeldscherm op ooghoogte komt. Op die manier blijven je rug en nek ik een natuurlijke positie. Daarnaast heb je zit/sta-bureaus zodat je af en toe staand kunt werken; ook dit is goed voor je houding. Je zou ook voor een balanskussen kunnen gaan; dit kussen zorgt ervoor dat je in een dynamische houding blijft zitten en dat je (tussen)wervels gecontroleerd in beweging blijven tijdens het werken.
 

Rug- of schouderbrace

Een brace is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat een deel van je lichaam in de juiste positie blijft en dat je daardoor bepaalde gewrichten of lichaamsdelen niet overbelast. Ook worden ze nog weleens gebruikt om zwellingen tegen te gaan. Daarnaast kunnen ze zorgen voor extra stevigheid rondom een (zwak) gewricht. Je zou dus bijvoorbeeld een schouderbrace kunnen uitproberen wanneer je merkt vaak een te kromme houding aan te nemen en hierdoor last krijgt van je rug, nek of schouders. Een andere mogelijkheid is een rug of onderrugbrace. Laat je altijd adviseren zodat je weet welke soort brace bij jou heet gewenste effect zal hebben. 
 

Lichaamsbeweging en krachttraining

Mensen die door een verkeerde lichaamshouding pijn ervaren zullen vaak wegblijven van sporten. Het is echter juist een goed idee om aan lichaamsbeweging te doen op het moment dat je door een verkeerde houding overgevoeligheid opbouwt bij bepaalde gewrichten. Daarom is hardlopen of zwemmen een goed idee; zo blijft je lichaam soepel en zullen je spieren en gewrichten niet verkrampen. Daarnaast is het opbouwen van spiermassa ook een goed idee. Op die manier zorg je ervoor dat de spieren rondom je gewrichten sterker worden en dit zorgt ervoor dat ze beter worden ondersteund. Daarbij komt dat wanneer je sportoefeningen goed uitvoert je automatisch aan een goede lichaamshouding werkt.
 
Let op: wanneer je langdurig veel pijn ervaart is het slim om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Zij kunnen je vervolgens adviseren over een passende oplossing voor je probleem.