Normal_handicap_beperking_rolstoel

Omdat zorgverzekeraar Zilveren Kruis een tekort van 73 miljoen op het budget voor de langdurige zorg verwachtte, klopte het bij andere zorgkantoren aan voor extra Wlz-gelden. Het verwachte tekort op de Wet langdurige zorg (Wlz) voor dit jaar bij de verzekeraar staat daarom nu op 40 miljoen euro. De ouderen- en gehandicaptenzorg vrezen ervoor dat ze geen kostendekkende vergoeding meer krijgen. Dit meldt Skipr. 

Een tekort van 40 miljoen euro betekent dat Zilveren Kruis over 0,51 procent van het Wlz-budget geen zekerheid kan geven aan zorgaanbieders. “Het klinkt misschien weinig, maar voor organisaties die tussen de 0,6 en 1,2 procent rendement maken is dit een flinke hap uit het budget. Voor kleine ghz-organisaties (gehandicaptenorganisaties) komt dit neer op 75.000 euro, middelgrote ghz-organisaties moeten een gat van 400.000 euro vullen”, legt Frank Bluiminck van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) uit. Brancheorganisatie ActiZ vreest voor de gevolgen voor ouderenzorginstellingen.

Bestuurlijk overleg

Zilveren Kruis wil samen met Zorgverzekeraars Nederland, ActiZ en VGN een bestuurlijk overleg met het ministerie van Volksgezondheid. Maar dat gesprek is vooralsnog afgewezen vanwege de prematuriteit. Volgens het ministerie gaat het slechts om prognoses en wordt in juni 2022 pas duidelijk hoe groot het tekort écht is.

Door: Nationale Zorggids