Normal_cgrp-remmer_voor_volwassenen_met_chronische_migraine_straks_vergoed

Voor volwassenen met chronische migraine wordt de CGRP-remmer erenumab (Aimovig) van farmaceut Novartis, per 1 november 2021 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Erenumab is speciaal ontwikkeld ter preventie van migraine en blokkeert de calcitonine-gen-gerelateerde peptidereceptor (CGRCP-R); de receptor die een belangrijke rol speelt bij migraine. Door de receptor te blokkeren, kan een migraineaanval voorkomen worden. De patiënt kan het middel zelf eens per vier weken toedienen. Dit meldt Novartis. 

In 2018 is erenumab door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) goedgekeurd voor de behandeling van chronische en episodische migraine. Bij chronische migraine heeft iemand minimaal 15 dagen per maand hoofdpijn, waarvan ten minste 8 dagen migraine. De CGRP-remmer wordt vergoed aan verzekerde patiënten van 18 jaar en ouder met chronische migraine. Ook moet medicatieovergebruikshoofdpijn (aspecifieke hoofdpijn veroorzaakt door overmatig gebruik van geneesmiddelen tegen hoofdpijn) zijn uitgesloten of behandeld.

Ook wordt het alleen vergoed voor mensen bij wie preventieve behandelingen van migraine zijn gefaald: minimaal twee maanden topiramaat of valproaat in adequate doseringen, en minimaal twee pogingen van 6 maanden met botulinetoxine. Voor patiënten met episodische migraine wordt het middel vooralsnog niet vergoed.

Advies Zorginstituut Nederland 

Het Zorginstituut Nederland adviseerde in september om deze CPRG-remmer en twee anderen onder voorwaarden op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Deze medicijn kosten bijna 6.000 euro per jaar.

Door: Nationale Zorggids