Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

De meest gekozen basisverzekering van CZ (Zorg-op-Maatpolis) kost volgend jaar 134,50 euro. Dat betekent een premiestijging van ruim 5 euro per maand. Toenemende zorgkosten zijn volgens de verzekeraar de oorzaak van de stijging. Door de teruggave van het overschot uit de landelijke catastroferegeling voor de coronapandemie, wordt een sterkere premiestijging voorkomen. Dit meldt CZ. 

CZ-bestuursvoorzitter Joep de Groot snapt dat een stijging van de premie geen fijne boodschap is. “Het berekenen van de zorgpremie was dit jaar een lastige opgave. Er zijn veel onzekerheden en de pandemie is nog niet voorbij. Het toenemend aantal besmettingen betekent opnieuw een groot beroep op de zorg. Het vraagt veel van hen. Maar ook van patiënten die mogelijk weer langer moeten wachten op hun geplande operatie. Veel onzekerheid over het verdere verloop en daarmee de impact op zorg.”

Teruggave overschot coronakosten dempt premie

De stijging van de zorgpremie wordt gedeeltelijk opgevangen door de teruggave van het overschot uit de landelijke catastroferegeling voor de coronapandemie. Deze wettelijke regeling vergoedt deels de kosten van de coronapandemie aan zorgverzekeraars. “Vorig jaar vielen de kosten van de reguliere zorg juist lager uit doordat veel zorg werd uitgesteld, het geld dat is overgebleven geeft CZ via een verlaging van de premie weer terug aan verzekerden”, laat De Groot weten. In totaal wordt ruim 200 miljoen euro teruggegeven.

Stijgende zorgkosten

Naast de impact van corona, lopen de kosten van de zorg ook jaarlijks verder op. Onder meer door vergrijzing, maar ook door stijgende prijzen van bijvoorbeeld geneesmiddelen en hogere salarissen voor zorgpersoneel nemen de zorgkosten toe. Iedere stijging van de zorgkosten moet uiteindelijk via de premie door alle verzekerden worden betaald.

Door: Nationale Zorggids