Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Nederlanders met aanvullende verzekeringen gaan er in 2022 net als in 2021 het meest op achteruit. Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van online consumentenadviseur Pricewise. Een veel voorkomend profiel 'alleenstaande ouder' (aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, 100 procent vergoeding en orthodontie tot 18 jaar tot 1.500 euro, 100 procent vergoeding), gaat er in 2022 het meest op achteruit. In 2022 betaalt 'dit gezin' 207,60 euro meer zorgpremie dan in 2021. Een ‘single’ zonder aanvullende verzekeringen en het hoogste eigen risico van 885 euro, betaalt komend jaar maar 3,60 euro meer zorgpremie en ligt daarmee ver onder de gemiddelde stijging van de basispremie van 48 euro per jaar. Dit meldt Pricewise. 

Pricewise maakt jaarlijks een vergelijking voor de vier meest voorkomende zorgprofielen. Dit gebeurt door de huidige zorgpremies af te zetten tegen de nieuwe premies van het komende jaar. In 2022 betaalt een 'stel met twee kinderen' (aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, 75 procent vergoeding en fysiotherapie, 6 behandelingen per persoon) op jaarbasis 115,20 euro meer aan premie. Dat komt uit op 57,60 euro per verzekerde ouder.

Ouders die orthodontie voor hun minderjarige kinderen verzekeren zijn nog veel duurder uit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voorbeeldprofiel van de 'alleenstaande ouder'. Deze ouder met aanvullende verzekeringen voor tandarts en orthodontie onder 18 jaar is per jaar 207,60 euro meer kwijt aan zorgpremie. Daar komt bij dat ouders te maken kunnen krijgen met een wachttijd voor de aanvullende dekking orthodontie tot 18 jaar.

Betalen zonder dekking

“Met een wachttijd betaal je eerst een jaar premie voordat je aanspraak kan maken op de vergoeding, in dit geval orthodontie voor de kinderen. Je betaalt dan een jaar lang premie zonder dekking. Verzekeraars doen dit omdat de kosten anders te hoog oplopen. Kiest 'de alleenstaande ouder' voor een verzekering zonder wachttijd, waarbij het kind direct recht heeft op een vergoeding voor een beugel, dan is de zorgverzekering ineens 48,50 euro duurder per maand. Dit komt neer op 583 euro per jaar. Het kan per situatie verschillen wat voordeliger is: een hogere premie met directe dekking of lagere premie met een jaar wachttijd", aldus Suzanne Löwik van Pricewise

100 procent vergoeding niet altijd het voordeligst

Het profiel een 'koppel van 60+' (aanvullende verzekerd voor fysiotherapie, 9 behandelingen per persoon, en tandartskosten tot 500 euro, 100 procent vergoeding) betaalt 121,20 euro meer zorgpremie in 2022. Per persoon betalen zij 60,60 euro meer dan in 2021. Volgens Löwik zijn deze kosten nog te drukken als het stel kijkt naar een lagere vergoeding voor de tandarts. “We zien dat veel consumenten altijd voor 100 procent dekking willen gaan. Dit is zeker niet altijd lonend. Veranderen zij de vergoeding van 100 procent vergoeding per behandeling naar 75 procent dan is dit veelvoorkomende profiel op jaarbasis zelfs 74 euro per persoon goedkoper uit dan in 2021. De dekking van de verzekering is dan iets lager, maar dit is in sommige gevallen te overzien.”

Door: Nationale Zorggids