Normal_consument_kan_tot_640_euro_besparen_op_zorgpremie_2022

Er valt komend jaar nóg meer te besparen op de zorgverzekering dan in 2021. Doordat de premies voor 2022 verder uiteen lopen, kunnen consumenten gemiddeld tot bijna 640 euro per jaar besparen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2021 konden verzekerden gemiddeld iets minder dan 600 euro besparen. Dit meldt Geld.nl 

In 2022 zijn de verschillen tussen de hoogste en laagste zorgpremies verder toegenomen. Geld.nl berekende de premieverschillen voor de meest voorkomende combinaties van zorgwensen die mensen hebben voor hun zorgverzekering. Bij een basisverzekering met het standaard eigen risico van 385 euro is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 536 euro per jaar. Dat was in 2021 nog 504 euro. Voor een basisverzekering met een eigen risico van 885 euro steeg het verschil van 444 euro in 2021 naar 560 euro per jaar.

Maar niet alleen bij de basisverzekeringen zijn de premieverschillen groot. Wie naast de basisverzekering ook één of meer aanvullende zorgverzekering(en) afsluit, kan honderden euro’s meer besparen door een goede vergelijking te maken. Verzeker je bijvoorbeeld 9 behandelingen fysiotherapie of 250 euro aan tandartskosten mee, dan loopt het verschil tussen de laagste en hoogste premie uiteen van 529 tot 905 euro per jaar. “Gemiddeld over alle scenario’s is de maximale besparing op je zorgverzekering hierdoor ruim 640 euro per jaar”, voegt Amanda Bulthuis toe.

Restitutiepolissen duurder en meer goedkopere verzekeringen

“De grotere premieverschillen bij basisverzekeringen hebben twee oorzaken”, legt Bulthuis uit. “Aan de ene kant zijn de duurste zorgverzekeringen duurder geworden. Dit zijn vaak restitutiepolissen, met vrije zorgkeuze. Doordat zorgverzekeraars bij deze polissen ook niet-gecontracteerde zorg moeten vergoeden, hebben ze minder invloed op de tarieven die de zorgverleners vragen. Vooral aan niet-gecontracteerde wijkverpleging en psychische hulpverlening zijn deze verzekeraars steeds meer geld kwijt, waardoor de restitutiepolissen steeds duurder worden.”

Aan de andere kant ziet Bulthuis dat veel van de goedkoopste zorgverzekeringen gelijk zijn gebleven qua premie of soms zelfs goedkoper zijn geworden. De goedkoopste basisverzekering in 2022, de Selectief polis van ZieZo, is 1 euro per maand goedkoper geworden. Daarnaast zijn er ook nieuw goedkope, online zorgverzekeringen bij gekomen, zoals de Zorgverzekering Basis van FBTO en het nieuwe label VinkVink van Menzis. “Zorgverzekeraars zijn in 2022 dus flink aan het concurreren met voor de goedkoopste premie”, zegt Bulthuis.

Door: Nationale Zorggids 

Lees ook: Zorgverzekeringen 2022: dit zijn alle zorgpremies op een rij