Aanvullende verzekeringen weer duurder

Meerdere zorgverzekeraars hebben hun aanvullende verzekeringen aangepast. Sommige verzekeraars hebben de premie verhoogd, andere bieden minder behandelingen tegen dezelfde premie. In enkele gevallen wordt de aanvullende verzekering duurder én gaat het aantal behandelingen omlaag. Dat melden het Algemeen Dagblad en NU.nl.

De meeste mensen hebben een aanvullende verzekering (80 procent). Inmiddels is er geen enkele aanvullende verzekering met een volledige dekking voor fysiotherapie meer, behalve bij ONVZ. Deze aanvullende verzekering kost op jaarbasis echter ruim 1600 euro.

Naast het verhogen van de premies en het verminderen van het aantal behandelingen worden de voorwaarden van aanvullende verzekeringen strenger. Bij sommige verzekeraars moet je voor aanvullende verzekeringen vanaf 2022 premie betalen, terwijl je pas in 2023 zorgkosten vergoed krijgt.

Goedkope basisverzekeringen

Verder biedt een aantal verzekeraars aanvullende verzekeringen als aanvulling op goedkope basisverzekeringen. Deze basisverzekeringen zijn vooral geschikt voor gezonde mensen die weinig gebruikmaken van de zorg.

De regels voor basisverzekeringen zijn strenger dan die voor aanvullende verzekeringen. De eerste vergoeden de zorg die volgens de overheid essentieel is. De overige zorgkosten, zoals tandartskosten en fysiotherapie, vallen onder de aanvullende verzekeringen.

Door: Nationale Zorggids