Zorgen HMC over onderhandelingen met twee grootste zorgverzekeraars

De ziekenhuizen van Haaglanden MC (HMC) hebben met bijna alle zorgverzekeraars een akkoord bereikt over de zorginkoop voor volgend jaar, maar met twee lijkt het maar niet te lukken. Menzis en VGZ willen dat HMC bezuinigt, maar daar weigeren de ziekenhuizen gehoor aan te geven. Volgens CFO David Voetelink van de ziekenhuisgroep gaat het om draconische bezuinigingen. Dit meldt HMC. 

De acute zorg van de locaties Antoniushove, Bronovo en Westeinde is opgeschaald en een groot deel van de planbare zorg is door de vierde coronagolf afgeschaald. Het ziekteverzuim onder personeel blijft oplopen en het personeel dat nog wel werkt, probeert goede zorg te leveren. Terwijl de vraag naar zorg stijgt, willen Menzis en VGZ dat het HMC tot 10 procent bezuinigt, ofwel 15 miljoen euro.

Overstappen

Ongeveer 40 procent van de verzekerden op de drie ziekenhuislocaties heeft een zorgverzekering bij Menzis of VGZ. De ziekenhuizen willen patiënten laten weten dat, mochten ze voor het einde van het jaar geen akkoord bereiken, zij in 2022 meer moeten betalen. Het gaat dan om een groot deel van de behandeling die uit eigen portemonnee moet komen, als zij besluiten de zorg in HMC te ontvangen. Patiënten die niet extra kunnen of willen bijbetalen, moeten voor 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Door: Nationale Zorggids