Vegetarisch eten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten en bijna net zo veel mensen zijn drastisch aan het minderen met het eten van vlees en vis. Niet alleen omdat we steeds vaker en meer met onze gezondheid bezig zijn maar ook omdat het een stuk duurzamer is en zo zijn er nog een aantal andere redenen te bedenken waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om vegetarisch te eten. We zetten de argumenten voor je op een rijtje.

Verschillende vormen van vegetarisch eten

Zoals aangegeven eten steeds meer mensen vegetarisch maar er zijn ook heel veel mensen die een variatie hierop volgen. Daardoor zijn er inmiddels 3 vormen van vegetarisch eten ontstaan. We zetten ze voor je op een rijtje: 

Vegetarisch eten

Bij een vegetarisch dieet eet je geen vlees en geen vis. Honing, melk en andere dierlijke producten gebruik je wel.

Semi vegetarisch eten

Bij een semi vegetarisch dieet eet je geen vlees maar wel vis en schaaldieren. Ook andere dierlijke producten zoals honing en zuivel eet je wel.

Flexitarisch eten

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een flexitarisch dieet. Dat wil zeggen dat ze vlees niet volledig uit hun eetpatroon willen verbannen maar wel dat ze drastisch met het eten van vlees willen minderen. Deze mensen kiezen er dus bewust voor om niet iedere dag vlees te eten maar dit te vervangen door vis, eieren of vleesvervangers.

Veganistisch voedingspatroon

Tot slot is er een groep mensen die ervoor kiest om helemaal geen dierlijke producten te eten. Dit heet een veganistisch voedingspatroon. Veganisten eten dus niet alleen geen vis en vlees daarnaast gebruiken zij ook niets dierlijks. Dus geen zuivel, geen honing, geen leer en ga zo maar door. Veganisten hebben een volledig plantaardig voedingspatroon. 

Waarom steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische voeding

Of je nu kiest voor een vegetarisch, semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch dieet, al deze diëten dragen bij aan een betere wereld. Er zitten namelijk nogal wat nadelen aan vlees eten. Door te kiezen voor een vegetarisch dieet worden minder dieren in de vee-industrie gehouden, worden minder broeikasgassen uitgestoten en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Je kunt het dus zien als een absolute win-win situatie. 

De redenen voor een vorm van veganisme op een rijtje

Welke vorm van veganisme je ook volgt, het is gezond voor jezelf en goed voor je medemens en de wereld. Mocht je echter nog niet volledig overtuigd zijn dan hebben we hieronder de redenen voor een veganistisch dieet voor je op een rijtje gezet

  • Minder boskap

Door minder vlees te eten is er minder veevoer nodig. Dit betekent dat er minder bossen hoeven te worden gekapt om plaats te maken voor soja en andere plantages om veevoer van te maken.

  • Minder waterverbruik

Door minder vlees te eten besparen we heel veel water. De productie van vlees kost namelijk veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Aangezien water steeds schaarser wordt is dit zeker iets om in de overwegingen mee te nemen.

  • Minder overbevissing

We hebben het natuurlijk veel over het eten van vlees maar ook vis hoort in dit rijtje. Door een vegetarisch dieet worden de oceanen veel minder overbevist. Als je weet dat 80% van de geconsumeerde vissoorten met uitsterven bedreigd worden is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

  • Minder dierenleed

Neem van ons aan dat dieren voor de slacht vaak in erbarmelijke omstandigheden leven. Door minder vlees te eten zorg je ervoor dat er veel minder dierenleed is.

  • Minder milieuvervuiling

Inmiddels weten we allemaal wel dat zowel de veehouderij als de transportsector in grote maten bijdragen aan klimaatverandering en milieuvervuiling om nog maar te zwijgen van de pesticiden die nodig zijn om het veevoer te maken. Minder vlees eten zorgt dus indirect ook voor minder milieuvervuiling.

Het is dus niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen om vegetarisch te gaan eten. Mocht je door het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt zijn maar heb je geen idee hoe je met een vegetarische leefstijl moet beginnen dan kun je misschien beginnen met een vegetarisch kookboek. Hierin staan ook veel praktische tips hoe je bijvoorbeeld in je soeppan kunt vullen als je vegetarisch, semi-vegetarisch, flexitarisch en veganistisch wil eten.