gezondheid nieuw jaar

Heb je als goede voornemen om gezond te leven dit jaar? Goed bezig! De eerste stap is om jezelf iets goeds voor te nemen. Om je goede voornemen te laten slagen zijn er nog volgende stappen nodig. Lees hier de beste tips om gezond het nieuwe jaar door te komen.

Stel een concreet doel

Belangrijk bij een goed voornemen is dat je een concreet doel stelt. Wat betekent gezond leven voor je? Voor de een betekent het twee stuks fruit eten per dag en voor de ander betekent het elke dag 10.000 stappen zetten. Bestaat gezond leven voor jou uit diverse doelen? Maak dan verschillende subdoelen. Het beste resultaat wordt gehaald als je eerst begint met een aantal subdoelen. Als je deze subdoelen hebt behaald kan je starten met de andere subdoelen. Als je te veel doelen hebt is het lastiger om je doelen te behalen. Wij als mens kunnen ons namelijk niet focussen op te veel dingen. 

Evalueer 

Plan evaluatiemomenten in om te evalueren of je doelen nog realistisch zijn. Het kan ook erg helpen als je iemand hebt waarmee je kunt evalueren. Misschien ken je iemand die ook gezonder wilt leven. Dan kunnen jullie elkaar steunen. Dit verhoogt de kans van slagen. 

Corona test

Gezonder leven verlaagt de kans dat je erg ziek wordt van corona. Toch is het belangrijk dat jij regelmatig een corona test doet. Zo voorkom je dat je andere mensen besmet. Sommige mensen hebben namelijk geen klachten als ze corona hebben. Heb je weinig tijd? Doe dan een pcr test Rotterdam. Je kunt dan al binnen 30 minuten de uitslag van je corona test krijgen. Ook als je niet met mensen afspreekt kan het van meerwaarde zijn om regelmatig een corona test te doen. Als je geen of weinig klachten hebt kan je alsnog na het herstellen van corona klachten krijgen. Dit wordt long covid genoemd. Als je weet dat je corona hebt kan je de kans hierop verminderen door iets meer eiwitten te eten dan de normale aanbevolen hoeveelheid. De normale aanbevolen hoeveelheid voor iemand die niet fanatiek sport en/of een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon heeft is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid is ook anders als je overgewicht hebt. Als je corona hebt wordt er 1,0 gram per kilo lichaamsgewicht geadviseerd. Dit komt, doordat je lichaam meer eiwitten nodig heeft om te herstellen van een ziekte. 

Bij gezond leven is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen gezond eten en ongezond eten. Je mag af en toe wel iets ongezonds eten. Maak richtlijnen voor jezelf hoe vaak je ongezond mag eten. Wees ook niet te streng voor jezelf!