Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Ongeveer 1,1 miljoen mensen zijn eind vorig jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit is 6,5 procent van de verzekerden. Dat blijkt uit de informatie die Vektis tot nu toe heeft ontvangen. 6,5 is een voorlopig percentage. Het uiteindelijke overstappercentage komt volgens de prognoses dit jaar uit tussen de 6,6 en de 6,8. Dit meldt Vektis. 

 

Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7. Zowel in 2021 als 2020 kwam het definitieve percentage uit op 6,5. 

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Pas na 1 februari kan de definitieve balans worden opgemaakt. Tot die datum kan een nieuwe zorgverzekering worden afgesloten, mits de oude zorgverzekering vóór 31 december is opgezegd. Bovendien zijn nog niet alle wijzigingen verwerkt door de zorgverzekeraars. Ook zijn in de voorlopige cijfers alleen overstappers tussen de zogenaamde risiscodragers meegeteld. Wie is overgestapt van naar een ander ‘label’ van dezelfde zorgverzekeraar of van een collectieve zorgverzekering naar een andere van dezelfde zorgverzekeraar, is in de voorlopige cijfers niet meegeteld.

Het definitieve overstappercentage kan daarom licht afwijken en volgt in februari. 

Door: Nationale Zorggids