Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_obesitas_afvallen

Het medicijn Saxenda (liraglutide) kan voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. De vergoeding geldt alleen voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger die al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor mensen met een BMI van maximaal 40 geldt verder dat zij één van drie bijkomende ziektes moeten hebben. Dit meldt Zorginstituut Nederland.

Fabrikant Novo Nordisk heeft een vergoeding aangevraagd voor een beperkte groep mensen met ernstig overgewicht. Dit is de groep waarvoor het Zorginstituut Saxenda heeft beoordeeld. Het betreft volwassenen die al deelnemen aan een GLI-programma en een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben dat samenhangt met hun gewicht. Dit zijn mensen met een BMI van 35 en hoger die een hart- en vaatziekte, slaapapneu of artrose hebben, en mensen met een BMI van hoger dan 40. Het gaat daarbij om volwassenen die geen diabetes type 2 hebben en nog niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining.

Gewichtsafname

Deze kenmerken vormen de voorwaarde die het Zorginstituut stelt aan de vergoeding van Saxenda bij de behandeling van overgewicht. In die voorwaarde heeft het ook opgenomen dat iemand met Saxenda moet stoppen als na 3 maanden gebruik het gewicht niet met minstens 5 procent is afgenomen.

Bewezen effectief voor kleine groep

In zijn beoordeling komt het Zorginstituut tot de conclusie dat Saxenda in combinatie met de GLI voor de geselecteerde groep mensen met ernstig overgewicht beter werkt dan de combinatie van GLI en een placebo (neppil). Het wetenschappelijk onderzoek levert bewijs dat met Saxenda meer mensen minstens 10 procent afvallen dan met een placebo. De verwachting is dat hierdoor de kwaliteit van leven van deze mensen verbetert en dat ziektes die met hun gewicht samenhangen niet verergeren of zelfs minder worden.

Eerste obesitasmiddel dat wordt vergoed

Als minister Kuipers van Volksgezondheid het advies van het Zorginstituut overneemt, is Saxenda het eerste medicijn voor de behandeling van overgewicht dat uit het basispakket wordt vergoed. Behandeling met Saxenda kost ongeveer 2.600 euro per patiënt per jaar.

Door: Nationale Zorggids