VVD vraagt naar prijsverlaging kankermedicijn na verlopen van octrooi

Wat gaat het kabinet doen om te voorkomen dat de farmaceutische industrie extreem hoge prijzen vraagt voor geneesmiddelen en die pas na het verlopen van het octrooi verlaagt, vraagt Judith Tielen van de VVD aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Dit meldt de Tweede Kamer.

Nadat het octrooi op kankermedicijn Revlimid verliep, werd de prijs van een tablet verlaagd van 218 euro tot 0,90 eurocent. Tielen begrijpt dat de prijs van medicijnen wordt bepaald door de productiekosten én de kosten die gemaakt zijn om het product te ontwikkelen. Maar het lijkt er volgens haar op dat soms woekerprijzen worden gevraagd. Hoe kan daar in Europees verband tegen worden opgetreden?

Woekerwinsten ongewenst

Woekerwinsten over de rug van de premiebetaler en de patiënt zijn ongewenst, reageert Van Ooijen. De minister van Volksgezondheid is volgens hem in Europa "doorlopend in gesprek" om tot aanscherping van de wetgeving te komen, bijvoorbeeld via aanvullende afspraken over octrooien. De minister zal in de loop van 2022 een update geven van dat overleg.