Normal_rss_entry-328563

Zorgminister Ernst Kuipers roept zorgverzekeraars op hun polisaanbod kritisch tegen het licht te houden. Hij vindt het ongewenst als verzekerden onnodig een duurdere polis kiezen, vanwege de keuze uit de enorme hoeveelheid aan verschillende pakketten die vaak niet veel van elkaar verschillen.

Eind 2021 is 6,7 procent van alle verzekerden naar een andere zorgverzekeraar overgestapt; dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Met overstappen is niets mis, vindt Kuipers. "Dat houdt verzekeraars scherp." Overstappen is echter geen doel op zich, benadrukt hij. De minister vindt het belangrijk dat mensen een passende polis kiezen. Daarvoor moet het polisaanbod "overzichtelijk en onderscheidend" zijn.

Informatie lastig te begrijpen

Daar ontbreekt het vaak aan, blijkt uit diverse onderzoeken die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid zijn uitgevoerd. Informatie over polissen is daarnaast lastig te begrijpen. "Dit bemoeilijkt het keuzeproces voor verzekerden en kan ertoe leiden dat verzekerden bij een klein verschil onnodig voor een duurdere polis kiezen", schrijft Kuipers.

De minister gaat hierover in gesprek met zorgverzekeraars. Hij vraagt ze naar hun aanbod te kijken en zichzelf de vraag te stellen of bepaalde polissen daadwerkelijk iets toevoegen of dat het "eigenlijk hetzelfde product is in een ‘iets ander jasje’?", schrijft Kuipers aan de Kamer.

Door: ANP