Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_obesitas_afvallen

Obesitasartsen vinden dat het Zorginstituut Nederland moet adviseren om het medicijn Saxenda voor een bredere groep patiënten met ernstig overgewicht beschikbaar te maken. Als het medicijn, dat onder meer het hongergevoel vermindert, door meer mensen gebruikt wordt, neemt ook het aantal gevallen van hartklachten en diabetes af. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Begin maart adviseerde Zorginstituut Nederland om Saxenda te vergoeden voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger die al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor mensen met een BMI van maximaal 40 geldt verder dat zij één van drie bijkomende ziektes (hart- en vaatziekten, slaapapneu of artrose) moeten hebben.

BMI van 27

Saxenda is als sinds 2020 beschikbaar via de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). Volgens medisch directeur Ignace Jansen zouden mensen vanaf een BMI van 27 het medicijn vergoed moeten krijgen, maar vooralsnog moeten ze hier zelf 2.600 euro voor betalen. En dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Ook internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum stelt dat het beter is om het medicijn voor een grotere groep mensen beschikbaar te maken. “Overgewicht leidt tot ruim tweehonderd andere ziektes. Je kunt beter de bron aanpakken.” Hoogleraar Mireille Serlie wijst onder meer op obesitas en hart- en vaatziekten en bariatrisch chirug Maurits de Brauw stel daarom ook dat meer dan 650 mensen vergoeding van Saxenda moeten krijgen. Honderduizenden Nederlanders zijn te zwaar, zegt hij. “Dat zet geen zoden aan de dijk.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky