Normal__ook_hoge_sterktes_vitamine_d_kunnen_uit_het_basispakket_

Vitamine D-middelen kunnen ut het basispakket van de zorgverzekering worden gehaald, stelt Zorginstituut Nederland. Bijna iedereen die vitamine D op recept krijgt, kan overstappen op vitaminen die te koop zijn bij onder meer de drogist. Daar kosten ze gemiddeld 7,30 euro per persoon per jaar. Als vitamine D uit het basispakket vergoed blijft, is de samenleving per persoon tien keer duurder uit. Door de vitamine eruit te halen, kan 129 miljoen euro per jaar besteed worden aan zorg waarvoor het wél noodzakelijk is om deze te verzekeren. Dit meldt Zorginstituut Nederland, dat gaat volgen of deze maatregel gevolgen gaat hebben voor het gebruik van vitamine D.

Vitamine D-middelen met lage sterktes waarvoor een alternatief verkrijgbaar is in de vrije verkoop (bij de drogist, supermarkt of apotheek), worden sinds 2019 niet meer uit het basispakket vergoed. Sindsdien krijgen veel mensen vitamine D met hoge sterktes die nog wel worden vergoed, waardoor de kosten voor deze vitamines de laatste jaren niet zijn gedaald. De kosten zijn zelfs gestegen, stelt het Zorginstituut.

Overstappen op vitamine D zonder recept

Bijna 1,5 miljoen mensen krijgen vitamine D-middelen nu op recept vergoed uit het basispakket. In de beoordeling komt het Zorginstituut tot de conclusie dat de kosten van deze middelen voor vrijwel iedereen voor eigen rekening kunnen komen. Hierbij is het Zorginstituut uitgegaan van een dosering van vitamine D van 20 microgram per dag. Deze kost per persoon per jaar gemiddeld 7,30 euro in de vrije verkoop. De meeste mensen die vitamine D nu op recept krijgen, kunnen het ook zelf kopen.   Vitamine D kost 79 euro per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket: 37 euro voor het middel zelf en 42 euro aan afleveringskosten (kosten van de apotheek). Dat is dus ruim tien keer zoveel. In totaal gaat om 129 miljoen euro per jaar.

Mensen die een aangetoond vitamine D-tekort hebben, kunnen tijdelijk een veel hogere dosering nemen om het tekort snel aan te vullen. Ook hiervoor kunnen ze vitamine D zelf kopen, aldus Zorginstituut Nederland in het advies aan zorgminister Ernst Kuipers. Als ze voor een middel op recept kiezen, zijn de kosten voor de hoogste sterkte gemiddeld minder dan 25 euro per persoon per jaar (zonder afleveringskosten). Ook deze kosten kunnen volgens het Zorginstituut voor eigen rekening komen.

Door: Nationale Zorggids