'Nederland doet nog onvoldoende tegen obesitas'

We hebben een krachtige, brede aanpak van obesitas nodig. De geneesmiddelensector speelt daarbij graag een actieve rol, want de gevolgen van deze volksziekte worden steeds ernstiger. Dat meldt ANP Expert Support. 

De cijfers liegen er niet om. Bijna 60 procent van de volwassenen Europeanen heeft overgewicht, bleek uit een rapport dat de World Health Organization (WHO) begin mei publiceerde. En het CBS maakte vandaag bekend dat 53 procent van de Nederlanders vorig jaar te weinig bewoog.

Nederland doet nog onvoldoende tegen obesitas. Sinds 2018 hebben we het Nationale Preventie Akkoord. Daarin staat afspraken over preventie (met name over eten, bewegen, roken en alcohol) en over het gezonder maken van producten. Dit akkoord heeft als zeer ambitieus doel het percentage Nederlanders met overgewicht te verlagen van 51 procent nu naar 38 procent in 2040. Maar de voorgestelde maatregelen in dit akkoord zijn te vrijblijvend en totaal niet toereikend voor het doel.

Risico

Voor kanker, obesitas en Alzheimer moet meer onderzoek en een beter plan van aanpak komen, noteerde het huidige kabinet Rutte in het regeerakkoord. Maar alleen als overheid, bedrijven, universiteiten, zorgverleners, patiëntenorganisaties, scholen en andere betrokkenen de handen ineenslaan, kunnen we obesitas een halt toeroepen. Dat is hard nodig, want de WHO waarschuwt dat de aan obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen verder toenemen. Denk hierbij vooral aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dertien vormen van kanker. Bij Covid-19 zien we bovendien dat patiënten met overgewicht meer risico hebben op een lang ziekbed en overlijden.

Door: Nationale Zorggids