Collectieve zorgverzekering in 2023 mogelijk 260 euro per jaar duurder

Wie een collectieve zorgverzekering heeft, bijvoorbeeld via het werk, gaat volgend jaar flink meer premie betalen voor de basisverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De collectiviteitskorting wordt per 2023 namelijk afgeschaft. “Dat scheelt gemiddeld 6,71 euro per maand op de basisverzekering. Daar bovenop komt nog de premiestijging van 15 euro per maand die het Kabinet voor 2023 verwacht. Zo kom je dus uit op gemiddeld 260 euro meer premie per jaar”, legt financieel expert Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. Dat meldt Geld.nl.

Geld.nl bekeek voor 10 grote werkgevers in Nederland hoeveel korting zij nu bieden op de basisverzekering via hun collectiviteit. Meestal bieden de zorgverzekeraars 5 procent korting op de basisverzekering. Dit komt neer op ongeveer 6 tot 7 euro per maand. Die korting komt per 2023 te vervallen. Daarnaast verwacht het Kabinet dus dat de premies voor basisverzekeringen volgend jaar sowieso met gemiddeld 15 euro per maand stijgen.

"Kijk kritisch naar je verzekering voor het nieuwe jaar"

Het wordt voor volgend jaar dus nog belangrijker om kritisch te kijken of die collectieve zorgverzekering voor jou echt de voordeligste optie is. “Naast dat de korting vervalt, worden collectiviteiten vaak alleen aangeboden door grotere zorgverzekeraars die sowieso al een wat hogere premie hebben dan online labels. De kans is dus vrij groot dat je ergens anders een goedkopere basisverzekering vindt”, zegt Bulthuis. “Vanaf 12 november kun je je zorgverzekering voor het nieuwe jaar vergelijken. Dus heb je nu een collectieve zorgverzekering, zet die datum dan alvast in je agenda.”

Als je veel aanvullende zorg gebruikt, moet je een wat uitgebreidere afweging maken. Op aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars in 2023 nog wel collectiviteitskorting en extra vergoeding bieden. “Dus als je daar gebruik van maakt en de eventuele extra kosten wegen daar voor jou tegenop, dan is dat natuurlijk ook een goede keuze”, zegt Bulthuis. “Maar wil je alleen een vergoeding voor een paar fysiotherapiebehandelingen of om een enkele keer een gaatje te laten vullen bij de tandarts? Ook dan ben je bij een andere, niet-collectieve verzekeraar vaak goedkoper uit.”

Door: Nationale Zorggids