Ouders verliezen rechtszaak over dubbele tandartsverzekering kind met beperking

Mensen met een beperking in de langdurige zorg hebben vaak helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig, maar verzekeraars doen er volgens een groep ouders niets aan om het afsluiten ervan tegen te gaan. Zodoende zijn er veel mensen met een beperking in de Wet langdurige zorg (Wlz) die aanvullend zijn verzekerd voor de tandarts, terwijl de wet deze kosten vergoedt. Ouders spanden een rechtszaak aan tegen Menzis, maar hebben de jarenlange strijd verloren. Dit meldt Tubantia. 

Vier families gingen in de rechtszaal de strijd aan met Menzis. Zij waren van mening dat hun naaste met een beperking onterecht dubbel verzekerd was voor tandzorg. Hun naasten woonden bijDe Twentse Zorgcentra of kregen er dagbesteding en waren zodoende al deels verzekerd voor mondzorg.

Aanvullende verzekering biedt meer

De rechtbank heeft de families vorige week in het ongelijk gesteld. Cliënten zijn niet onterecht dubbel verzekerd en al helemaal niet volledig. De aanvullende verzekering bij Menzis dekt namelijk ook duurdere implantaten en een beugel, en die middelen worden niet vergoed via de instelling. Daarnaast kunnen cliënten met een aanvullende verzekering zelf een tandarts uitkiezen, zonder daarvoor akkoord te krijgen van de zorginstelling. Zouden ze dat via de indicatie van De Twentse Zorgcentra doen, dan was toestemming voor tandartszorg nodig.

Informatieplicht Menzis

Ook is er niets mis met de informatieplicht van Menzis. Volgens de families had de verzekeraar voor de dubbele verzekering moeten waarschuwen, maar Menzis heeft geen idee wie van hun verzekerden is geïndiceerd. Dat weet het Menzis Zorgkantoor wel, maar de verzekeraar mag het zorgkantoor in verband met privacy niet zomaar om indicaties vragen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky